Hlavní obsah

Vondráček přiznal, že si za dva roky přivydělal jako advokát 847 000 korun

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Radek Vondráček.

Reklama

Podle údajů v registru je u Vondráčka zaznamenáno u majetkových oznámení za roky 2018, 2019 i 2020 stejné datum podání, a to 28. června letošního roku.

Článek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) až nyní dodatečně doplnil do veřejných majetkových oznámení, že si za roky 2018 a 2019 přivydělal jako advokát 847 000 korun. Uvedl to server Deník N, který údaje získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Majetková oznámení za daný rok musí politici a další veřejní činitelé zaslat do centrálního registru do 30. června následujícího roku. Vondráček serveru řekl, že příjmy za advokátní činnost neuvedl v oznámeních dříve kvůli chybě lidí, kteří pro něho tyto záležitosti obstarávají.

Podle údajů v registru je u Vondráčka zaznamenáno u majetkových oznámení za roky 2018, 2019 i 2020 stejné datum podání, a to 28. června letošního roku. Za nesplnění povinnosti podání oznámení hrozí pokuta až 50 000 korun. Deník N uvedl, že za roky 2018 a 2019 údaje o výdělcích z advokátní činnost předtím ve Vondráčkových oznámeních chyběly. Šéf Sněmovny serveru řekl, že kolegyně, které se mu o podobné věci starají, vše chybně zadaly.

„Nešlo o to, že bych chtěl tajit nějaké peníze. To je zřejmé i z mého daňového přiznání, kde je vše samozřejmě správně, a vše tedy bylo řádně přiznáno a zdaněno,“ doplnil Vondráček. Daňové přiznání je však neveřejný dokument, zatímco majetkové oznámení je na žádost přístupné široké veřejnosti.

Vondráček i další právníci jeho advokátní kanceláře podle Hospodářských novin (HN) v minulosti spolupracovali s kroměřížskými lichváři Miroslavem Kolmanem a Rudolfem Cieslou, odsouzenými později za podvody. „Několikrát jsem jim poskytl nějakou právní službu,“ řekl Vondráček HN. Blíže to ale nechtěl s odkazem na advokátní mlčenlivost upřesnit.

Seznam Zprávy dříve uvedly, že předseda Sněmovny spolupracoval jako advokát s jinými poskytovateli rychlých půjček i letos. „Advokátní kancelář nese mé jméno, já to ale osobně samozřejmě nevykonávám, to ani nejde. Dělají to kolegové,“ řekl Vondráček serveru. Seznam Zprávy ale zveřejnily výzvu před podáním exekuce adresovanou jednomu z dlužníků, pod kterou je podepsán osobně Vondráček.

Advokátní kancelář šéfa Sněmovny také například už v době, kdy byl Vondráček v politice za vládní hnutí ANO, zastupovala Kroměřížskou nemocnici v soudním sporu o placení daní se státní Finanční správou. „Fakticky žádný střet zájmů jako advokát necítím,“ řekl Vondráček v roce 2019 k zastupování nemocnice serveru iROZHLAS.cz.

Reklama

Doporučované