Hlavní obsah

Volby v Moldavsku vyhrála proevropská kandidátka, soupeři nepomohl ani Putin

Foto: Profimedia.cz

Maia Sanduová, vítězka moldavských prezidentských voleb.

Reklama

Druhé kolo prezidentských voleb v Moldavsku vyhrála podle předběžných výsledků proevropská kandidátka Maia Sanduová. Dosavadní prezident Igor Dodon, jehož podporuje Kreml i separatisté v Podněstří, neuspěl.

Článek

V moldavské metropoli Kišiněvě zavládla v neděli večer euforie. „Maia Sanduová prezidentka“, „země pro mladé lidi“ skandovali demonstranti oslavující vítězství proevropské kandidátky Maiy Sanduové. Ta získala ve druhém kole prezidentských voleb 57 procent hlasů, zatímco její protivník a dosavadní hlava státu Igor Dodon jen 44 procent. Sečteno bylo už 99 procent hlasů, oznámila moldavská centrální volební komise.

Výsledek voleb je prohrou nejen pro samotného Dodona a jeho voliče, ale také pro Rusko. Ruský prezident Vladimir Putin ještě před měsícem Moldavany nabádal, aby dali hlas Dodonovi. Ten je známý svými blízkými vazbami na Rusko, ve volební kampani se ostatně spoléhal na rady svých ruských poradců.

Kreml, který si chce ponechat Moldavsko ve své sféře vlivu, doporučoval volit stabilitu představovanou 48letým Dodonem. Moldavská stabilita ale znamená jediné – zůstat nejchudší zemí Evropy. Vždyť za prací odešlo z 3,5milionového Moldavska podle odhadů už na 40 procent obyvatel.

„Kampaň Igora Dodona se soustředila na stabilitu. Mám pocit, že pan Dodon chce stabilitu, pokud jde o korupci,“ citovala agentura AFP 47letého počítačového odborníka Alexandera.

Vítězná Sanduová v neděli řekla, že věří v to, že „hlas národa bude vyslyšen“. „Dnes máte sílu potrestat ty, kteří vás okradli, odsoudili k bídě a donutili vás opustit vlastní zemi,“ vzkázala voličům s narážkou na to, že její rival je obviňován z korupce.

Sanduová, která byla v minulosti krátce premiérkou a má zkušenosti z práce pro Světovou banku, také varovala před možnými volebními podvody.

Dodon, jenž se opíral o hesla jako „sociální spravedlnost“ a „křesťanské hodnoty“, už na pátečním shromáždění vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic a „zachránili naše vítězství“. „Projevím-li slabost, ztratíme naši zemi,“ burcoval voliče proti Sanduové. Ta naopak slíbila boj proti korupci a také sbližování země s Evropskou unií a vytvoření pracovních míst, což má zastavit exodus obyvatel do zahraničí.

Vzhledem k tomu, že obrovské množství Moldavanů opustilo svoji zemi, mohly volby rozhodnout právě jejich hlasy. Průzkumy před hlasováním totiž ukazovaly velmi těsný souboj – pokud se potvrdí dosud známá čísla, znamená to, že moldavská diaspora vyrazila volit ve velkém počtu. Podle volebních odhadů volilo do nedělního večera asi o 50 tisíc zahraničních Moldavanů více než v prvním kole.

Výsledek moldavských voleb vyvolal radost i v sousedním Rumunsku, které spojuje s Moldavskem stejný jazyk i historické vazby. Vítězství Sanduové v prvním kolem na sociálních sítích přivítal rumunský prezident Klaus Iohannis.

Moldavsko je ale hluboce rozdělená země, čehož využívá Kreml, jenž má své vojáky v separatistické republice Podněstří. Mnozí proto očekávají, že výsledek voleb vyžene do ulic ty, jejichž kandidát neuspěl: „Ať vyhraje Sanduová, nebo Dodon, přijdou protesty,“ myslí si 56letá prodavačka Sandra z Kišiněva. Ona sama hlasovala pro stávajícího prezidenta, většina obyvatel metropole ale volila spíše jeho soupeřku.

Reklama

Doporučované