Hlavní obsah

Vrah čtyř příbuzných Kevin Dahlgren zřejmě požádá o vězení v Americe

Kevin Dahlgren u olomouckého soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Podle advokáta se pravomocně odsouzený vrah ještě pokusí korigovat verdikt, který padl ve čtvrtek v Olomouci.

Článek

Američan Kevin Dahlgren, kterému ve čtvrtek vrchní soud potvrdil doživotní trest vězení za vraždu čtyř jeho zdejších příbuzných v Brně-Ivanovicích, bude zřejmě chtít vykonat trest ve Spojených státech.

Pro Seznam to po vyhlášení odvolacího rozsudku potvrdil jeho advokát Richard Špíšek.

Dahlgren má jako cizí státní příslušník na žádost, aby si mohl trest odpykat ve své vlasti, právo. Americké úřady, které mimochodem v roce 2015 Dahlgrena české justici vydaly ke stíhání, by v takovém případě byly podle mezinárodních dohod vázány českým rozsudkem.

Ještě dříve však Kevin Dahlgren podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Tento opravný prostředek je však podle českého práva mimořádný, a tak má naději, jen pokud by se ukázalo, že nižší soudy porušily v Dahlgrenově případě zákon.

I proto je nyní doživotní trest pro Dahlgrena pravomocný.

Video: Dahlgrena přivedli k olomouckému soudu

Byl Dahlgren při čtyřnásobné vraždě příčetný? Rozhodne soud.

Dahlgren v květnu 2013 zavraždil čtyři své české příbuzné v Brně - Ivanovicích. Po vraždě odjel na letiště do Vídně a odletěl do USA. Tam už na něho ale čekala policie a z letadla putoval do vazby. Jeho vydání do České republiky však trvalo dva roky. Byl prvním Američanem, kterého USA do ČR vydaly.

Dahlgrena usvědčily mimo jiné stopy krve a DNA obětí na jeho oblečení. A pak také svědecké výpovědi sousedů obětí, pošťačky nebo uklízečky. Ti všichni ho na místě činu v době vražd viděli.

Dahlgren se snažil dokázat, že je psychicky nemocný a za své jednání nemohl. To mu ale nevyšlo. Soudní znalec, primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Jiří Švarc, soudu řekl, že Dahlgren sice trpí poruchou osobnosti, ale ta významně nesnižuje jeho ovládací schopnosti. Navíc Dahlgren přímo znalci řekl, že o vraždách uvažoval i ve vězení. Chtěl prý zabít dozorce nebo spoluvězně.

Sám Dahlgren před soudem řekl jen několik vět.

„Miloval jsem je. Je mi velmi líto, co jsem udělal," řekl na adresu obětí. „Nevěděl jsem, že se dopouštím zločinu. Ale věděl jsem, že to, co dělám, je špatné," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované