Hlavní obsah

Vrah si sám podal žádost o doživotní trest. Soud mu vysvětlil, proč to nejde

Klánovický vrah si odsedí 25 let, sám chtěl ale doživotí. Podívejte se, jak to vypadalo u Vrchního soudu v Praze.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Vrchní soud vysvětloval odsouzenému vrahovi Oldřichu Konrádovi, proč mu už nemůže ještě zvýšit výjimečný trest.

Článek

Že se v Česku dostane na svobodu odsouzený vrah, je známý případ, Vrchní soud v Praze však v úterý dořešil kauzu zcela opačnou.

Pravomocně odsouzenému Oldřichu Konrádovi musel vysvětlovat, proč není možné, aby mu byl - byť na jeho vlastní žádost - zvýšen trest z původních 25 let na doživotí.

Konrád byl u soudu uznán jako pachatel vraždy, která se stala před třemi lety v Klánovickém lese v Praze. Obětí tehdy byl amatérský hledač pokladů, po němž Konrád několikrát vystřelil. Dvakrát minul a třikrát ho zasáhl do hlavy. Ukradl mu část nálezů a den poté se na místo vrátil, kvůli zahlazení stop polil mrtvého benzinem a zapálil.

Konrád dostal už v červnu u Městského soudu v Praze trest dvacet pět let vězení. Státní zástupkyni, která vyšší trest nepožadovala, i svého obhájce ale zaskočil tím, že chtěl trest vyšší. Požadoval doživotí.

Protože se obžalovaný podle trestního řádu nemůže odvolat ve svůj neprospěch, zamítl Vrchní soud v Praze jeho žádost už v srpnu při neveřejném jednání. Osobně Konrádovi to ale při nařízeném veřejném zasedání oznámil až dnes.

Konrád odmítnutí žádosti o doživotí přijal v soudní síni v klidu. Reagoval pouze slovy, že nemá, co by k tomu řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované