Hlavní obsah

Vražda Kuciaka: vyslechne dnes Kočner rozsudek, nebo dojde k zvratu?

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu, snímek z února 2020.

Reklama

V nejsledovanějším procesu novodobé slovenské historie má ve čtvrtek zaznít rozsudek, kauza se ale také může vrátit zpět k dokazování. Trojici obžalované z vraždy Kuciaka a Kušnírové hrozí až doživotí.

Článek

„Je to případ bezmezné touhy po moci. Je to případ obětí, které toužily po spravedlivějším prostředí,“ řekl na konci července slovenský státní zástupce Vladimír Turan ve své závěrečné řeči. Proces v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, který na jaře 2018 otřásl Slovenskem a spustil politické zemětřesení, běží od poloviny letošního ledna.

Celkem už proběhlo 22 mediálně ostře sledovaných jednacích dní. Rozsudek měl původně zaznít už 5. srpna, soud ale na poslední chvíli přesunul líčení až na 3. září. Tříčlenný senát specializovaného trestního soudu v Pezinku, kterému předsedá přísná soudkyně Ružena Sabová, zřejmě nebyl v názoru na rozsudek jednotný a musel tudíž pokračovat v poradě až do září.

Nový důkaz prokuratury?

Ani teď ale není jisté, že rozsudek ve čtvrtek nakonec zazní. Prokuratura totiž v pondělí na poslední chvíli navrhla soudu další důkaz. „Potvrzuji, že na Specializovaný trestní soud byl dnes podaný návrh ze strany prokurátora na doplnění dokazování v rozsahu 65 stran. Nařízený termín hlavního líčení na den 3. září zůstává v platnosti,“ citovala v pondělí agentura TASR mluvčí soudu Katarínu Kudjákovou.

Prokuratura chce podle Denníku N doplnit důkazy o novou analýzu dat z mobilu Aleny Zsuzsové o jejím pohybu v únoru 2018, kdy k vraždě Kuciaka a Kušnírové došlo. Zsuzsová je jakožto údajná zprostředkovatelka vraždy obžalovaná společně s údajným objednavatelem činu Marianem Kočnerem a údajným šoférem vraha Tomášem Szabóem.

Pokud soud nové důkazy prokuratury přijme a vrátí se k dokazování, rozsudek ve čtvrtek nejspíš nezazní, případně může zaznít jen verdikt nad Szabóem. Server Aktuality.sk napsal, že nový důkaz znamená, že si není prokuratura jistá, že má dostatek důkazů na odsouzení všech obžalovaných.

Možné je doživotí i osvobození

Senát může ještě jednoho či dokonce všechny tři obžalované osvobodit. Média kvůli nečekanému posunu vynesení rozsudku psala, že je možné, že v případu dojde ke zvratu. Další spekulace o odsunu rozsudku naopak mluvily o zvažování výjimečného trestu. Pokud soud uzná trojici vinnou, může zaznít trest odnětí svobody až na 25 let vězení, který navrhuje prokurátor Turan.

Doživotní trest je také možný, ale je nepravděpodobný, poněvadž Kočnera totiž označil znalecký posudek za schopného nápravy. Znalkyně o Kočnerovi píše jako o autoritářském, inteligentním člověku s touhou po moci a penězích. Jde podle ní o narcise, který se neumí vcítit do druhých lidí, je konfliktní, lehce se urazí a lidi využívá jako nástroj, zapírá, zatajuje a přetvařuje se.

Za pozitivum označila znalkyně Kočnerův vysoký intelekt. Napsala také, že v případě uznání viny považuje jeho resocializaci za možnou. Byznysmen, který je označovaný slovenskými médii za mafiána, už je odsouzený na 19 let za falšování směnek televize Markíza, rozsudek je ale nepravomocný a soud v Pezinku tak na Kočnera nahlíží jako na netrestaného člověka.

Vrah dostal 23 let

V kauze vraždy novináře už zazněly dva rozsudky. Loni na konci roku přistoupil na dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který si odsedí 15 let. K nájemné vraždě dvojice se pak až u soudu přiznal bývalý voják Miroslav Marček, soud proto jeho případ vyčlenil a na začátku dubna Marčeka nepravomocně odsoudil na 23 let do vězení.

Svědectví Marčeka, Andruskóa a Petra Tótha, který měl vést komando sledující na Kočnerovu objednávku novináře, patří k hlavním důkazům obžaloby. Dalším je prolomená šifrovaná komunikace Kočnera a Zsuzsové v aplikaci Threema, a také fotky ze sledování Kuciaka, které s případem spojují Zsuzsovou.

Motiv? Kuciakovy články

Za motiv objednávky vraždy označuje obžaloba Kuciakovy články o Kočnerově ekonomické trestné činnosti. Podle prokurátora není o vině trojice pochyb. Obhajoba zpochybňuje důvěryhodnost svědků, šifrovanou komunikaci a odmítá i spojení se sledováním novinářů.

Proces má za sebou i velmi emotivní chvíle, vypovídali totiž i rodiče a příbuzní obětí. „Kdo vám dal právo sáhnout na životy našich dětí? Také máte děti, dcery!“ ptala se obžalovaných druhý jednací den matka Martiny Zlatica Kušnírová.

Rodiče o procesu mluvili na konci února v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Věříme tomu, že budou odsouzeni. Nastane ale ten problém, že se určitě odvolají k nejvyššímu soudu. A tam nemáme jistotu, kdo případ dostane a kdo bude rozhodovat,“ tvrdil Kuciakův otec Jozef.

Kuciakův otec: zvěsti mluví o odkladu

Kuciakovi rodiče v rozhovoru pro Aktuality.sk ze začátku srpna, kdy měl původně zaznít rozsudek, doufali v to, že si budou moci oddechnout. „Bylo to náročné, hlavně když jsme se poprvé z očí do očí postavili proti objednavatelům a vykonavatelům. V tom si vydechneme. Ale Maťku a Janka nám to nevrátí. Žít se ale musí dál, máme radost z vnoučka,“ řekl pan Kuciak.

Kušnírová měla po srpnovém posunu vyhlášení rozsudku špatný pocit. „Už jsme byli připravení, nastavení, už jsme tu. Teď to musíme zase všechno nanovo prožívat. Mysleli jsme si, že už zítra se dozvíme verdikt. O to delší čas budeme mít nervy a napětí,“ popsala Denníku N pocity.

Den před čtvrtečním jednáním Jozef Kuciak Seznam Zprávám řekl, že nemá žádná velká očekávání. „Spíš očekávám, že se to posune zpátky do fáze dokazování, takové přichází zvěsti,“ sdělil Kuciak ve středu redakci.

Reklama

Související témata:

Doporučované