Hlavní obsah

Vraždící kněží i mordy na Valentýna. Vědci zmapovali středověké londýnské vraždy

Vraždy ve středověkém Londýně.Video: Zuzana Lachnitová, Marek Martinovský

 

Reklama

Pobodán milenkou rybářským nožem, zastřelen šípem během studentské rvačky nebo ubit k smrti za vyhození úhořích kůží na ulici. To jsou jen některé ze způsobů, jak se dalo zemřít násilnou smrtí v ulicích Londýna ve 14. století.

Článek

Historici z britské Univerzity v Cambridge vytvořili mapu, na níž jsou zachyceny vraždy v Londýně 14. století. Na interaktivní mapě jsou zaznamenány středověké vraždy včetně brutálních popisků. Historická mapa anglické metropole přesně ukazuje, kde a jak k vraždě došlo.

Kolem roku 1325 zavraždil kněz muže, který se stýkal s jeho milenkou. K vraždě došlo den po svatém Valentýnu a kněz překvapenému nápadníkovi rozsekl břicho mečem.

Jiný duchovní se naopak stal obětí vraždy, když byl navštívit prostitutku. Její partner přišel v nesprávný moment do pokoje a mnicha ubodal. Prostitutka i její partner byli dopadeni, místo oprátky si ale zvolili vyhnanství a odpluli do Evropy.

Tragicky skončila také hádka dvou urozených bratrů sloužících v londýnském Toweru. Z neznámých důvodů nejprve Elias udeřil Johna holí s úmyslem ho zabít, John se však bránil a bratra bodl nožem do srdce. Následně se pokusil před zákonem skrýt v nedalekém kostele. Eliasovo tělo objevil třetí z bratrů Roger.

Reklama

Doporučované