Hlavní obsah

Nový dopad Vrbětic: Rusko asi nebude partnerem jednoho z největších veletrhů

Rozhovor s ředitelem Veletrhů Brno Jiřím Kulišem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Napětí mezi Českem a Ruskem kvůli výbuchům ve Vrběticích nejspíš poznamená i tuzemský veletržní byznys. „Předpokládáme, že strojírenský veletrh bude škrtnut ze seznamu,“ říká šéf Veletrhů Brno.

Článek

Mezinárodní strojírenský veletrh, kvůli pandemii přesunutý na letošní listopad, měl mít právě Rusko jako jednoho z hlavních partnerů. „Nemůžeme moc očekávat, že by Rusko mohlo být partnerskou zemí,“ potvrdil v rozhovoru pro SZ Byznys Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno.

„Podle vyjádření ruské strany to zařazení do kategorie ne úplně přátelských zemí není jenom verbální projev, to bude mít nějaké konsekvence. A předpokládáme, že jednou z těch konsekvencí bude i to, že strojírenský veletrh bude škrtnut ze seznamu preferovaných účastí,“ řekl Jiří Kuliš.

Definitivní rozhodnutí však podle něj ještě nepadlo. „Máme signály z ruského konzulátu v Brně, že se to řeší a asi nám dají brzo vědět,“ doplnil.

Jiří Kuliš

V letech 1976–1992 pracoval na různých manažerských pozicích ve společnosti Brněnské veletrhy a výstavy.

Poté se věnoval ekonomické diplomacii, mimo jiné jako chargé d'affaires mise ČR na Novém Zélandu, jako obchodní rada pro Austrálii a Nový Zéland, obchodně-ekonomický rada ČR v Japonsku a v USA.

Od prosince 2009 je generálním ředitelem společnosti Veletrhy Brno.

Veletrhy Brno věří, že se prestižní výstavní akce sezóny letos v listopadu uskuteční. I přesto, že je kolem ní stále řada otazníků, zejména kolem cestování. Obvykle se do Brna sjíždí zhruba polovina vystavovatelů i návštěvníků ze zahraničí.

„Pro nás jsou zásadní sousední země. Žebříček vystavovatelů kopíruje žebříček obchodních partnerů Česka, například Německo, Slovensko, Itálie, Rakousko. Jak se sem dostane zámoří, východní Evropa nebo třeba Turecko, to ještě nevíme,“ popsal šéf Veletrhů Brno obtíže s plánováním.

Veletrhy vládě: Jsme v pasti

Areálem brněnského výstaviště denně projdou tisíce lidí. Hlavním důvodem je ale očkování proti covidu-19. Velkokapacitní centrum, které firma nabídla za symbolickou jednu korunu, využívají lidé z Brna i okolí.

Organizátoři veletrhů a kongresů ale upozorňují, že podpůrné covidové programy státu v červnu končí, oni ale zatím normálně podnikat nemohou.

„Pokud nebude fungovat nějaká forma podpory pro organizátory veletrhů i v dalších měsících, přijde další vlna propouštění. Nedá se plánovat, když vláda výrazným způsobem omezí konání akcí a nechce nijak dál podpořit firmy podnikající ve veletržním průmyslu,“ řekl prezident Asociace veletržního průmyslu SOVA ČR Tomáš Kotrč.

Asociace upozorňuje na nepoměr v kapacitě podobných akcí. Pro kongresy nyní platí limit 250 lidí uvnitř i venku, zatímco kultura může mít až 500 lidí v sále. Pro veletrhy pak zatím platí omezení 15 metrů čtverečních na člověka. Obchodní centra jsou přitom otevřená bez omezení, argumentují lidé z veletržních firem.

„Náš největší Pavilon P má plochu 15 tisíc metrů čtverečních. Čili by tam mohlo být tisíc lidí, a to jsou de facto jen vystavovatelé, tedy veletrh by se konal bez návštěvníků, to nedává smysl,“ upozorňuje generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš s tím, že jsou schopni dodržet a kontrolovat všechna hygienická pravidla.

Obor veletrhů a výstavnictví pandemie na více než rok úplně zastavila. Veletrhy Brno musely drasticky škrtat v rozpočtu. Covid-19 je připravil o 80 procent tržeb, firma zrušila každé čtvrté pracovní místo. „Covid nás stál 112 milionů nepokrytých nákladů. Nechceme podpůrné programy, chceme zelené světlo od státu, že od září můžeme fungovat,“ dodal Jiří Kuliš.

Reklama

Doporučované