Hlavní obsah

Vrchní soud chce trest pro „Babišovu“ firmu. Soudci vytkl, že jí šel až moc na ruku

Co píše státní zástupce v obžalobě proti Agrotecu. Reportáž Vojtěcha Blažka ze září 2017.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Pražský městský soud bude muset znovu řešit případ firmy Agrotec, která spadá do koncernu Agrofert.

Článek

Když soudce Městského soudu v Praze Petr Novák vynesl loni v prosinci rozsudek v kauze veřejných zakázek České pošty, nechal se podle odvolacího soudu až příliš ovlivnit advokáty obžalovaných.

Jde o případ, v němž podle obžaloby firma Agrotec patřící do koncernu Agrofert prodala v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách mezi roky 2012 až 2014 České poště přes 12 tisíc pneumatik za 34 milionů korun.

Soudce Novák sice Agrotec i jeho manažera Pavla Richtera osvobodil, jenže tento verdikt už několik dní neplatí. Zrušil ho pražský Vrchní soud a Seznam nyní zjistil důvody, proč se tak rozhodl.

V písemném verdiktu soudkyně vrchního soudu Kateřina Jonáková mimo jiné zmiňuje, že si její kolega na soudu nižší instance neudělal na případ při rozhodování vlastní pohled.

„Soud prvního stupně opětovně doslova převzal úvahy obhájce obžalované společnosti Agrotec, tj. nevyjevil žádné své úvahy,“ napsala Jonáková do rozhodnutí, které Seznam získal. A podobně, jak píše soudkyně Jonáková dále, se Novák zachoval i při tom, když řekl, že je nevinný i manažer Agrotecu Pavel Richter.

Manažera i společnost z říše Agrofertu zastupovali v kauze kolem České pošty jako advokáti bratři Josef a Michael Bartončíkovi. Tedy obhájci známí z kauzy Čapí hnízdo, kde Michael Bartončík zastupoval premiéra Andreje Babiše.

Ten kvůli angažmá v politice a zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 Agrofert, samozřejmě včetně Agrotecu, uložil stejně jako své další firmy do svěřenských fondů.

Zvažte trest pro Agrotec

Soudkyně odvolacího soudu Jonáková při sepisování rozsudku projevila svůj názor na to, zda by měly být potrestány dvě firmy, které v kauze figurují.

„U obžalované společnosti Radekov, popřípadě Agrotec je jistě třeba zvažovat uložení trestu zákazu činnosti spočívající v zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži a rozvést důvody, proč takový trest uložen je či není,“ uvedla Jonáková.

Advokát Agrotecu Josef Bartončík to zatím nekomentoval. Seznamu řekl, že se k písemnému znění rozsudku vrchního soudu nemůže vyjadřovat, protože ho zatím nedostal.

Na začátku kauzy kolem Babišova Agrotecu stálo podle obžaloby to, že tehdejší ředitel České pošty Petr Zatloukal řekl v roce 2011 svému podřízenému – řediteli sekce řízení dopravy Patriku Zeithamlovi, že Agrotec je preferovaným dodavatelem a že se mu má proto věnovat nadstandardní péče.

Obžaloba popisuje i to, že obžalovaný manažer Pavel Richter pozval v této souvislosti Zeithamla v říjnu 2013 na zápas španělské fotbalové ligy mezi Realem Madrid a Malagou. Zeithaml chtěl jet, ale nakonec nabídku odmítl, protože měl jiný program. Podle soudkyně Jonákové však městský soud i v tomto případě převzal tendenční výklad obhajoby.

„Závěr, že nešlo o nabídku ve smyslu podané obžaloby, protože v prvé řadě šlo o nabídku návštěvy výrobního podniku v Madridu a nikoliv fotbalu, který měl být jen malým bonusem navíc, postrádá logiku,“ napsala Jonáková.

„Pokud je fotbalové utkání prestižních fotbalových týmů podle soudu prvního stupně malým bonusem, pak touto logikou je nabídka návštěvy výrobního podniku něčím ještě daleko větším, cennějším. Ostatně, jak si kdo cení vzdělávání a poznání, je subjektivní otázkou,“ doplnila soudkyně vrchního soudu.

Státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že nabídka na zápas španělské ligy byl v rozporu s etickým kodexem společnosti Agrofert. Richter za to nakonec dostal výtku od generálního ředitele, neboť jeho jednání bylo v rozporu s etickými pravidly firmy.

Podle žalobce Matuly však Agrotec neměl dostatečnou kontrolu, aby protiprávnímu jednání svého zaměstnance zabránil.

Zda ji měl, nebo neměl, bude teď důležité pro to, jestli bude moci být tato firma opět osvobozena. Vrchní soud tak nyní chce vědět, kdo konkrétně z vedení koncernu Agrofert dodržování etického kodexu kontroloval. A tyto lidi by pak měl soud vyslechnout jako svědky.

Vrchní soud rovněž požaduje zjistit, zda existují písemné záznamy o provedených školeních. Z nich by mělo vyplynout, jak často se konala, zda se zjistila nějaká provinění a jaká byla opatření proto, aby se pochybení neopakovala. Prověřit chce také telefonní etickou linku Agrofertu.

Prověřte celý Agrofert, požaduje soud

V případě, kdyby chtěl Městský soud v Praze firmu Agrotec znovu osvobodit, má také podrobně prověřit fungování celého holdingu.

„Musí si učinit představu o fungování, řízení, vnitřní kontrole a o schopnosti adekvátně reagovat na zjištěné problémy obecně a stejně tak konkrétně v případě páchání protiprávních činů v jejím zájmu a v rámci její činnosti,“ dodala Jonáková.

Jak již bylo zmíněno, verdikt Vrchního soudu v Praze celý případ zvrátil. Bude se jím znovu zabývat pražský městský soud. Nikoliv však už soudce Petr Novák, který kvůli věku musel skončit.

Podle mluvčí městského soudu Markéty Puci dostal nově kauzu na starosti soudce Petr Blažek. Zda kvůli výměně soudce začne celý případ od začátku, je podle Puci na dohodě všech účastníků řízení.

Reklama

Doporučované