Hlavní obsah

Budu muset dát Agrotecu. Odposlechy naznačují, proč musí Faltýnek a Sobotka na policii

Foto: Profimedia.cz

Expremiéra Sobotku a šéfa poslanců ANO Faltýnka čeká výslech kvůli kauze Pelta.

Reklama

Trojice českých politiků bude muset v dalších dnech k výslechu kvůli kauze sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty.

Článek

Na policejní výslech kvůli obvinění sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty musí tři významní čeští politici.

Na přelomu června a července budou kvůli tomuto případu vypovídat bývalý premiér Bohuslav Sobotka, exministr zemědělství Marian Jurečka a šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Na co se policie bude ptát, to opravdu netuším, rozdělování dotací jsem jako premiér neřešil,“ řekl Seznamu Sobotka.

Policisté se expremiéra budou ptát zřejmě na informace, které zazněly na odposlechu. Jednu z tajně pořízených nahrávek už vyšetřovatelé pustili při výslechu bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové. Ta na policii vypovídala loni v květnu.

Na odposlechu se baví dva hlavní aktéři případu, tedy fotbalový boss Miroslav Pelta a náměstkyně z éry Valachové Simona Kratochvílová, pod kterou rozdělování dotací spadalo.

Tohle je přepis části záznamu, tak jak ho policisté pustili při výslechu Valachové.

Kratochvílová: Jihomoravský kraj. To vypadá Slavkov, protože to už máme premiéra.

Pelta: To je jasné.

Kratochvílová: Kobeřice to je Hanák (starosta této obce a náměstek hejtmana). Tady teďka asi vyhodím ty Řečkovice, protože ty tlačí lidi, ten Břízko a tady tyhle, kteří jdou proti premiérovi a Tejc.

Pelta: Tak to je nesmysl.

O čem se dále bavili Pelta a Kratochvílová? Tady je záznam odposlechu:

Záznam odposlechu.Video: Radek Nohl

Jaroslav Faltýnek má jít k výslechu příští týden. Policie, jak už Seznam loni popsal, vyšetřuje několik projektů, které Pelta a Kratochvílová spojili s hnutím ANO.

Podle tajně pořízených nahrávek se bavili o dotacích pro Chodovou Planou, Pardubice a Jeseník. Kratochvílová pak doslova uvádí, že bude muset dát také Agrotecu. „Takže to je jednoduché,“ řekl podle odposlechu Pelta.

Loni s žádostmi o dotace nakonec uspěly jen Pardubice a TJ Agrotec Hustopeče. Ty sponzoruje právě jedna z firem koncernu Agrofert.

Faltýnek loni Seznamu řekl, že o rozdělování dotací z Ministerstva školství nic neví. Teď na otázky týkající se jeho výslechu na policii neodpověděl.

Výslech Mariana Jurečky, který potvrdil, že si ho vyšetřovatelé také pozvali, pak nejspíše souvisí s tím, že Lesy ČR v éře, kdy byl ministrem zemědělství, podepsaly smlouvu s fotbalovou asociací. Tehdy jí šéfoval Pelta.

Konkrétně Lesy ČR daly zhruba pět milionů korun na mládežnický projekt Můj první gól.

Miroslav Jansta mluví o tom, jak probíhá vyšetřování kauzy:

Miroslav Jansta. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Kauza odstartovala loni v květnu, kdy policisté obvinili Miroslav Peltu, Simonu Kratochvílovou a tehdejšího úředníka Ministerstva školství Zdeňka Břízu.

Pár týdnů nato přibyl na seznam stíhaných ještě šéf České unie sportu Miroslava Jansta, její sekretář Jan Boháč a také bezpečnostní manažer Martin Synecký.

Synecký je obviněn z toho, že Peltu informoval o odposlechu v jeho kanceláři. Další policisté stíhají právě kvůli ovlivňování rozdělování dotací z Ministerstva školství.

Reklama

Doporučované