Hlavní obsah

Vrcholový sport ženy vyčerpává, nemají zakódovanou rivalitu. Ledecká je výjimka, tvrdí terapeut

Rozhovor s psychoterapeutem Milanem Studničkou: Jaký je recept na šťastného vrcholového sportovce/sportovkyni?Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Psychoterapeut Milan Studnička, který pracuje s vrcholovými sportovci, popisuje zásadní rozdíl v psychologii sportovců a sportovkyň. Bývalý olympionik o svých pacientkách - olympioničkách říká, že jedna je labilnější než druhá. Svůj názor objasňuje tím, že sport u žen mění jejich osobnostní nastavení.

Článek

Psychoterapeut Milan Studnička se mimo jiné zabývá psychologií sportovců a sportovkyň. Bývalý bobista a účastník zimní olympiády 2002 v Salt Lake City přiznává, že více jeho klientů tvoří ženy. Muži mají podle něj problémy také, ovšem jen málokdy mají chuť řešit je s terapeutem. „Ženy jsou k tomu daleko otevřenější,” míní.

Nedávno řekl v rozhovoru pro iDNES, že k němu chodí několik olympioniček. Přičemž: „Jedna je psychicky labilnější než druhá.“

Svůj výrok vysvětluje tím, že sportovkyně zvládají napětí a nutnost s někým soutěžit hůře než muži. „Ženy když sportují, tak se mění jejich osobnostní nastavení. Jsou nuceny porážet někoho jiného a ony to hůř zvládají,” tvrdí Studnička, podle kterého ženy usilují o zasloužení uznání a pozornosti. „Chtějí si dokazovat, že jsou v něčem dobré, a to ženy vyčerpává.”

Zásadní rozdíl mezi mužskými a ženskými sportovci vidí v tom, že muži v sobě mají zakódovanou rivalitu, kdežto ženy ne. A právě absence rivality u žen spouští napětí. „Žena, aby dosahovala vrcholných výsledků, tak musí soupeřit s jinými ženami,” říká. „Žena obecně má daleko méně ráda konflikt než chlap. I chlap se vyhýbá konfliktu, nechce jít do konfliktu jen tak a priori.”

Podle psychoterapeuta se ovšem muži dostávají z konfliktu podstatně snadněji a během chvilky. „Ženy tohle nemají. Tím, že v sobě nemají rivalitu zakódovanou, tak pro ně ten konflikt vytváří daleko větší napětí.” Dodává, že žena se daleko hůř srovnává s faktem, že musí porazit jinou ženu.

Přiznává, že ač dvojnásobnou olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Ester Ledeckou nezná osobně, má z ní dojem, že ona si sport užívá. Naladění sportovkyně se prý pozná i v maličkostech. „To můžete vidět na výrazu ve tváři. Jak se chová během sportovního zápolení, jestli rozmlátí raketu o umpire nebo jestli uzná to, že rozhodčí udělal chybu. V těchto drobných detailech vidíte, jestli ten člověk prožívá radost, a nebo jde za tím vrcholným výkonem,” naráží Studnička na další úspěšnou sportovkyni, tenistku Karolínu Plíškovou.

Bývalý olympionik tvrdí, že klíčová je radost, jinak sport ubližuje. A jak tedy vidí šťastného vrcholového sportovce, ať už se jedná o ženu, nebo o muže? „Je to sportovec, který se vůbec nebojí prohry. Je veden k tomu, aby uznával soupeře, aby podporoval soupeře. A tehdy může sportovat a být jeden z nejlepších,” odpovídá.

Reklama

Související témata:

Doporučované