Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 17. září

Vše, co potřebujete vědět 17. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:08 Praha zřejmě vypoví memorandum s Čínou

Vedení Prahy je krok od vypovězení memoranda o spolupráci s Čínou. Městská rada by to měla schválit v říjnu. Čína totiž zrušila koncerty pražských orchestrů – reagovala tak na cestu pražského primátora na Tchajwan, který Peking považuje za svůj.

3:32 6 miliard navíc

Boj o peníze do zdravotnictví – důvod rozporů mezi šéfem resortu Adamem Vojtěchem a takzvaným krizovým štábem českého zdravotnictví. Po ostrých sporech v předchozích dnech se teď ale obě stran domluvily, že z rezerv zdravotního pojištění půjde příští rok šest miliard nad rámec úhradové vyhlášky. Odbory se ale obávají způsobu, jak se peníze rozdělí.

Ministr Vojtěch kritiku odmítá a trvá na tom, že se i tyto peníze rozdělí tam, kde je potřeba pozvendout péči o pacienty.

5:41 Soud kvůli darům pro Nečasovou

Elity českého práva a byznysu, které měly v minulosti blízko k premiéru Petru Nečasovi – tak dnes vypadalo jednání u Obvodního soudu v Praze. Ten je vyslechl kvůli statisícovým darům pro Nečasovu partnerku Janu Nagyovou – ta podle obžaloby od vlivných lidí přijímala luxusní kožichy, šperky a drahé oblečení výměnou za to, že jim s Nečasem sjednala schůzku. Drahé dárky přitom nezdanila – no a právě za krácení daní jí nyní hrozí až osm let vězení.

7:53 Další skotské referendum o nezávislosti?

Pět let od skotského referenda o nezávislosti – tehdy se rozhodli zůstat členem Spojeného království. Po dvou letech ale přišel na řadu brexit, který zamíchal kartami a změnil náladu Skotů. Skotsko by totiž v případě tvrdého brexitu mohlo přijít až o sto tisíc pracovních míst. Skotská národní strana proto nadále bojuje o vypsání referenda druhého.

9:51 46 mrtvých po dvou sebevražedných útocích

Nejméně 46 mrtvých – bilance dvou dnešních sebevražedných útoků v Afghánistánu. Dalších zhruba 70 lidí utrpělo zranění. Za útoky stojí podle vlastního prohlášení islamistické hnutí Tálibán. K prvnímu z nich došlo v provincii Parván, poblíž předvolebního mítinku afghánského prezidenta Ghaní, ten vyvázl bez zranění. Druhý se odehrál v hlavním městě Kábulu, poblíž amerického velvyslanectví a základny afghánské armády.

10:25 Kdo stojí za víkendovými útoky?

Za útoky stojí velmi pravděpodobně Írán. S takovými informacemi přišli američtí a saúdskoarabští vyšetřovatelé po čtyřdenním pátrání po pachateli víkendových útoků. Ty měly za cíl klíčová ropná zařízení na východě Saúdské Arábie. Teď přišli vyšetřovatelé s novými informace. Podle nich Íránci zaútočili z vojenské základny nedaleko hranic s Irákem. A použili rakety s plochou dráhou doletu – ne drony, jak se dříve spekulovalo.

12:21 Budoucnost úřednického městečka

Slovní bitva mezi pražským primátorem a premiérem Andrejem Babišem – na vině je další debata o vzniku možné úřednické čtvrti v Letňanech. Praha totiž vlastní většinu pozemků, které jsou klíčové pro Babišův záměr. Hlavní město je chce vyměnit za peníze na klíčové dopravní stavby nebo nemocnici. Vyjádření obou sledoval Šimon Trantina.

15:07 Unikátní porod po transplantaci

Další důkaz špičkové české medicíny – v pražské motolské nemocnici přišlo na svět první dítě matce s tranplantovanou dělohou. Jedná se tak o historicky první případ v Česku, kdy se u pacientky po transplantaci dělohy podařilo úspěšně dovršit těhotenství až do standartní doby porodu.

Reklama

Doporučované