Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 21. září

Vše, co potřebujete vědět 21. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:09 – Pražský magistrát plánuje propouštět

Pražský magistrát chce šetřit a jednou z variant, jak na to, je propouštění úředníků. Vedení Prahy příští týden projedná plán škrtů, který by se mohl dotknout až dvou stovek zaměstnanců. Podle informací Seznamu by optimalizace úřednických míst našla podporu u Pirátů i Spojených sil pro Prahu.

02:21 – Trump posílá svou armádu do Saúdské Arábie

Donald Trump schválil novou misi pro americké vojáky. Členy armády Spojených států vyšle do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. A to kvůli útokům na saúdskoarabská ropná zařízení, ke kterým došlo minulý víkend. Íránská národní garda odpověděla varováním – Írán nenechá bez odpovědi ani omezený útok.

03:54 – Žluté vesty opět v akci

V Paříži dnes pokračovaly další ze série protestů takzvaných žlutých vest. Akce se zúčastnilo několik stovek lidí. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a přes sto protestujících zadržela. Někteří příslušníci žlutých vest se také připojili k pochodu za klima, kterého se účastnily přibližně tři tisíce lidí. Na pořádek ve městě dnes dohlíželo přes sedm tisíc policistů.

04:48 – Jak opravdu vzrostou důchody

Vláda chce od příštího roku přidat všem důchodcům. Ti by si měli polepšit nejméně o 371 korun. V průměru pak o 900 korun. Další přidání se pak bude odvíjet od výše důchodu. Penze se skládá ze dvou částí. Pro všechny důchodce je stejný solidární pevný díl. Odlišná je zásluhová procentní výměra. Ta odráží odpracované roky a výši výdělku. Pevná část se má zvednout o 220 korun, procentní část se pak důchodcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný důchod by tak měl činit 13 426 korun. Na důchody by se mělo v příštím roce v Česku vydat poprvé přes půl bilionu korun. Je to téměř o 37 miliard víc než letos.

05:31 – Kontroverzní obnovení dávné osady

Silné emoce kvůli obnovení dávno zaniklé osady – vyrůst má na místě bývalé obce Sejfy (Seifen) v Krušných horách. Zastánci vidí možnost turistického rozvoje a zisku, odpůrci zase dopravní problémy a „město duchů“, které bude fungovat jen pár měsíců v roce. Oblast byla přitom nedávno zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

07:50 – Oblast 51 zůstala nedotčena

Velká slova, ale žádné činy. I tak by se dal popsat včerejší pokus o vtrhnutí do americké vojenské základny v Nevadě – vůbec k němu nedošlo. Událost na Facebooku slibovala účast až několika milionů lidí – k přísně střežené základně známé jako Oblast 51 se ale sjelo jen pár desítek nadšenců. O vojenském zařízení se říká, že v něm americká vláda shromažďuje důkazy o existenci mimozemšťanů.

09:23 – Den otevřených dveří v ČNB

Dnem otevřených dveří České národní banky dnes skončily oslavy 100 let od zavedení československé koruny. Veřejnost tak mohla vidět například zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun.

11:06 – Počasí

Reklama

Související témata:

Doporučované