Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 11. července

Večerní zprávy s datem 11. července.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zprávy s datem 11. července.

Článek

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

01:05 Hradní schůzka Zeman-Babiš

Premiér Andrej Babiš v podvečer přijel na Pražský hrad. S prezidentem znovu řeší odvolání ministra kultury Antonína Staňka, kterého Miloš Zeman dosud odvolat odmítal. Na místě je Zuzana Černá.

05:09 Budoucnost vlády

Skončí ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO? Ve své dvanáctiměsíční historii je vláda v tuto chvíli asi nejblíž konci koaliční spolupráce.

07:17 Bouře v Řecku, zemřeli i dva Češi

Po středeční ničivé bouři, která se přehnala oblíbeným řeckým poloostrovem Chalkidiki, vyhlásily tamní úřady stav nouze. Většina oblasti zůstává bez proudu. Bouře po sobě nechala vyvrácené stromy a zničené budovy. Zemřelo sedm lidí, z toho dva Češi. Kromě sedmi obětí má bouře také stovku zraněných.

Animace zobrazuje, jak bouře postupovala přes poloostrov Chalkidiki. Podle meteorologů se přes oblast přehnaly celkem dvě vichřice. Nejsilnější vítr doprovázený krupobitím trval podle agentury DPA jen asi 10 minut. Podobné jevy nejsou v této oblasti obvyklé.

Vzniklé škody jsou ilustrovány na fotografii promenády ve městečku Nea Plagia před bouří. Na další fotografii je možné vidět spoušť, kterou za sebou živel na tomto místě zanechal.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je na Chalkidiki s s cestovními kancelářemi asi 7500 Čechů. Další tisíce ale na poloostrov jezdí samostatně. Takový je i případ českého turisty Michala Hroníka, který pro Seznam popsal aktuální situaci na místě.

09:56 Pokuta pro Mynáře

Hradní kancléř Vratislav Mynář dostal pokutu 50 tisíc korun za deset let stojící černou stavbu rybníka v Osvětimanech. Pokutu uložil úřad v Uherském Hradišti, informoval Respekt. U vodní nádrže kancléř Mynář vybudoval ještě lyžařský areál se sjezdovkou a penzion.

10:14 Huawei v klíčových českých institucích

Loňské varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost změnilo přístup českých institucí k zařízením značek Huawei a ZTE. Seznam se ptal sedmi desítek institucí, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti, jak k varování přistoupily. Ty nejčastěji vlastní mobilní telefony značky Huawei, chtějí se jich ale postupně zbavovat.

13:50 Nemocniční kaplani nově podle jasných pravidel

Nemocniční kaplani budou ode dneška fungovat podle pevných pravidel. Ministr zdravotnictví, kardinál Dominik Duka a další zástupci církví podepsali v Thomayerově nemocnici smlouvu, kterou sami označili za historicky významný krok. Nově musí mít kaplan speciální kurz i praxi v duchovní službě.

15:48 Spory kolem digitální daně

Francie útočí na technologické giganty. Tamním senátem dnes prošel návrh zákona o digitální dani, která má postihnout asi 30 nadnárodních korporací včetně Googlu nebo Facebooku. To se nelíbí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který francouzskou daň označuje za nespravedlivou. Ve vzduchu tak visí obavy z dalších amerických sankcí.

Reklama

Doporučované