Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 11. září

Vše, co potřebujete vědět večer 11. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 – Zeman podporuje odvolání uznání nezávislosti Kosova

Prezident Miloš Zeman chce s nejvyššími českými politiky projednat, aby Česko odvolalo uznání Kosova samostatným státem. Řekl to po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem v Bělehradě. Zároveň dodal, že země, v jejímž čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států.

„Nepřísluší nikomu, ani premiérovi, ani prezidentu republiky, vyjadřovat svoje soukromé názory, protože reprezentuje český stát, ale zahraniční politiku reprezentuje vláda a ta na svém stanovisku nic nemění,“ komentoval vyjádření prezidenta Miloše Zemana bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který v době uznání nezávislosti Kosova hlasoval proti uznání samostantého státu.

07:15 – Kdo a jak kupuje byty v Česku

Přestože Česká národní banka zpřísnila Čechům podmínky pro hypotéky, o vlastní bydlení je pořád velký zájem. A lidé si miliony korun na nemovitosti umí sehnat i jinak. Nejčastěji z rodinných úspor.

10:40 – Odvolání Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny?

Poslance ČSSD Petra Dolínka rozlítilo, že Vojtěch Filip relativizuje roky 1948 a 1968 a staví se na stranu Ruska ve sporu o sochu maršála Koněva. Petr Dolínek proto sbírá podpisy poslanců, aby se mohlo hlasovat o Filipově odvolání z pozice místopředsedy Sněmovny – má jich zatím asi 50, potřebuje 80.

11:53 – Přijetí syrských sirotků zatím v nedohlednu

Od chvíle, kdy europoslankyně Michaela Šojdrová přišla s plánem přijmout 50 sirotků ze Sýrie, uplynul rok. A přestože se na tom vláda nakonec formálně shodla, jejich případné přijetí je v nedohlednu. Ministr vnitra Jan Hamáček totiž už půl roku čeká na odpověď řecké vlády. V říjnu se má proto do Řecka znovu vydat europoslankyně Michaela Šojdrová, která má tamního ministra pro migraci přesvědčit, aby Česku odpověděl.

13:20 – Výročí 11. září připomněly piety

Je to 18 let od nejkrvavějšího teroristického útoku ve Spojených státech – u památníku obětí na newyorském Manhattanu i na jiných místech si výročí připomněly tisíce lidí. 11. září 2001 narazila dvojice unesených letadel do věží Světového obchodního centra. Třetí letadlo zasáhlo Pentagon, ve čtvrtém se pasažérům podařilo únosce přemoci a stroj se zřítil do pole u Pittsburghu.

„Mysleli jsme, že padjí kusy budov. Pak nám ale došlo, že to jsou lidé, kteří skákají z budovy,“ sdělil Seznamu svědek tragédie.

15:45 – Další odchod z Bílého domu

Další odchod v Bílém domě – americký prezident Donald Trump vyhodil svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Za necelé tři roky Trumpova prezidentství se tak v této funkci vystřídali už tři lidé. Podle všeho navíc Trumpovo rozhodnutí přišlo nečekaně.

17:38 – Silná prohlášení izraelského premiéra

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že pokud příští týden vyhraje předčasné volby, bude anektovat část Západního břehu Jordánu. Tedy sporná území, o která vedou dlouhá léta spor Izrael a Palestina. Palestinská samospráva reagovala ostře – pokud k anexi skutečně dojde, přestanou platit veškeré úmluvy. A to i ty bezpečnostní, v rámci kterých Izraelci a Palestinci bojují proti Hamásu. V reakci na to svolává Saúdská Arábie schůzku ministrů zahraničí Organizace islámské spolupráce.

Reklama

Doporučované