Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 15. srpna

Večerní zprávy 15. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:57 Paušální odvod pro podnikatele

Ministerstvo financí představilo některé daňové reformy na rok 2021. Je mezi nimi i paušální odvod pro podnikatele. Ten by jim měl ulevit s administrativou. Je ale otázkou, kolik z nich novinku skutečně využije.

„Podnikatel, živnostník do přijmu jednoho milionu si bude moci vybrat, zda chce podávat přiznání, uplatňovat slevy, nebo zda chce zaplatit jednou částkou daň sociální a zdravotní,” řekla Seznamu ministryně financí Alena Schillerová.

4:20 Kdy bude nový ministr?

Odejít z vlády, trvat na Šmardovi nebo hledat jiné jméno? Řešení vládní krize je zatím v nedohlednu. Prezident Zeman požaduje po předsedovi ČSSD Hamáčkovi jiné jméno na post ministra kultury – a sociální demokraty tak tlačí do kouta. Z krajů zní hlasy, že má předseda na nominaci Michala Šmardy trvat. A opoziční politické strany mluví o ústavní krizi a mimořádné schůzi sněmovny k žalobě na prezidenta. Tu navrhuje poslanec KDU-ČSL Marián Jurečka.

6:58 Kontroverzní kroky exministra Staňka

Co vysvětlovat má teď už exministr Antonín Staněk. Postupně vychází najevo několik jeho kontroverzních kroků, které udělal v posledních dnech v úřadě.

8:54 Herci z kladenského divadla zvažují stávku

Stávková pohotovost a petice s téměř dvěma tisíci podpisy – zaměstnanci Městského divadla v Kladně upozorňují na napjatou situaci po náhlém odvolání jednatele společnosti, pod kterou jejich scéna patří. Podle slov herců atmosféru vyostřilo pochybné výběrové řízení, které bylo vyhlášeno během divadelních prázdnin a do kterého se přihlásil jediný uchazeč.

11:22 Špatná situace seniorů

Rostoucí cena bytů dopadá i na starší lidi. Na to dnes upozornila Rada seniorů, podle které mají velký problém zejména osamělí senioři, kteří žijí v nájmu. Takových může být podle odhadů zhruba 120 tisíc. Nejhorší situace je v Praze, kde jednoduchou matematikou nemůžou lidé vyžít. Průměrný nájem menšího bytu se vyšplhal až k sedmnácti tisícům korun, důchody se naopak drží nad hranicí třinácti tisíc.

12:25 Kanadský premiér v problémech

Další rána pro kanadského premiéra – nezávislý etický komisař rozhodl, že Justin Trudeau vyvíjel nepřípustný nátlak na bývalou ministryni spravedlnosti a generální prokurátorku Jody Wilsonovou-Raybouldovou. Znovu se tak otevřel skandál z počátku roku, který má potenciál kanadského premiéra připravit o křeslo.

14:12 Rozsudek za napadení Petry Kvitové

Po necelých pěti měsících je hotový rozsudek v kauze muže odsouzeného za útok na českou tenisku Petru Kvitovou. Soudkyně Dagmar Bordovská v něm podle zjištění Seznamu píše, že neuvěřila verzi Radima Žondry, kterého letos v březnu odsoudila k osmi rokům vězení. Před soudem se bránil tím, že v době incidentu byl na stavbě v Napajedech, a ne v Prostějově. Podle soudkyně o tom ale neexistuje jakýkoli důkaz. Žondra s rozsudkem souhlasí a jeho advokátka už podala odvolání.

14:44 Na Everest už jen zkušení horolezci

Na Mount Everest už se nedostane každý. Nepálská vláda chystá řadu nových opatření pro výstup na nejvyšší horu světa. Na vrchol chce pustit jen zkušené horolezce, podmínkou bude i zdolání jiné hory s minimální výškou šest a půl tisíce metrů. Zájemci o výstup na osmitisícový Everest si taky připlatí.

„Na Everest teď chodí hlavně fandové a zbohatlíci, kteří jsou ochotni platit obrovské částky jenom proto, aby měli fotku s nejvyšší horou světa,“ uvedl český horolezec Libor Uher.

Reklama

Doporučované