Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 21. srpna

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:08 – Tajnosti kolem Thermalu

Nově vzniklé relaxační centrum v hotelu Thermal v Karlových Varech pronajme stát soukromé firmě. Podle zjištění Seznamu ale tají za kolik. Hotel patří státu a je dějištěm filmového festivalu. Ministerstvo financí už začátkem prázdnin oznámilo, že bazén projde opravou za 110 milionů korun.

3:24 – Zaorálek má být novým ministrem kultury

Do čela resortu kultury místo nováčka ve vysoké politice, kterým měl být prezidentem odmítnutý kandidát ČSSD na ministra Michal Šmarda, zřejmě zamíří politický matador Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Nominaci exministra zahraničí do menšinové vlády ANO a ČSSD podporované komunisty dnes oznámil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. S výběrem souhlasí premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. Po oficiálním předložení návrhu premiérem se chce se Zaorálkem setkat.

5:50 – Kritické hlasy v ČSSD

Sociální demokracie sice má nové jméno na šéfa kultury, po anabázi s původním kandidátem ale strana zůstává rozpolcená. Jedni chtějí z vlády s hnutím ANO odejít, druzí velí zůstat. Sociální demokraté v Ústeckém kraji vyzvali předsedu Hamáčka k rezignaci.

7:40 – Česko si připomíná výročí okupace a protestů

Podle nových historických údajů při demonstracích v roce 1968 zemřelo v Československu 137 lidí. Při demonstracích o rok později zahynulo sedm lidí, které zabili příslušníci Veřejné bezpečnosti a lidových milic. Střelba polského vojáka v Jičíně stála životy dvou místních obyvatel.

9:48 – Pochod Milionu chvilek

Potlačení občanských protestů z roku 1969 si připomněli lidé na pochodu centrem Prahy. Zorganizovala ho iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Průvod vyrazil po 18. hodině a zamířil přes Staroměstské náměstí a Karlův most směrem k Pražskému hradu až na Hradčanské náměstí. Před sídlem komunistů v ulici Politických vězňů organizátoři položili rakev a na zem nakreslili siluety obětí.

12:37 – Kauza Grónsko: Trump do Dánska nepojede

Americký prezident Donald Trump zrušil zářijovou cestu do Dánska, neboť premiérku Mette Frederiksenovou neoslovila jeho nabídka ohledně nákupu Grónska. Předsedkyně dánské vlády dnes označila rozhodnutí za politováníhodné, vztahy obou zemí to ale podle ní nenaruší. Výměnou za ostrov, který je autonomním územím Dánska, Trump navrhoval převzetí dánských subvencí a vysokou jednorázovou částku. USA nejsou jediným státem, který by o Grónsko stál, kvůli geopolitickému významu svůj zájem dlouhodobě prezentuje například Čínská lidová republika.

15:30 – Šéf hongkongských aerolinek Cathay Pacific rezignoval

Ředitel hongkongské letecké společnosti Cathay Pacific Airways Rupert Hogg rezignoval na svou funkci. Aerolinie se v posledních dnech dostaly pod zvýšený tlak ze strany čínských úřadů v souvislosti s masovými demonstracemi v Hongkongu. Čínský úřad pro letectví minulý týden aerolinky Cathay vyzval, aby se mezi posádky letounů mířících do Číny nedostávali piloti a stevardi, kteří se podíleli na „nepovolených protestech, násilných akcích a jiných radikálních činech“. V pondělí Hogg varoval zaměstnance před „disciplinárními následky“, pokud se budou účastnit toho, co nazval ilegálními protesty.

Reklama

Doporučované