Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 22. července

Večerní zprávy 22. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:00 – Nesrovnalosti kolem dotací pro Mynáře

Úředníci při kontrole přidělení šestimilionové dotace firmě hradního kancléře Vratislava Mynáře narazili na první nesrovnalosti. Uvedli je v dosud neveřejném dokumentu, který se podařilo Seznamu získat. V případu jde o dotaci z Evropské unie na stavbu penzionu v Osvětimanech, kterou získala Mynářova společnost Clever Management již v roce 2011.

03:00 – MŽP: Suchem je ohrožena pětina českých obcí

Situace se suchem v Česku je znovu horší. Na nejhorším stupni ohrožení už je třetina země. Nedostatek vody je problémem hlavně pro zemědělce a lesníky. Podle ministerstva životního prostředí je ale ohrožena i pětina českých obcí. V jedné z nich, Mnichovicích ve Středočeském kraji, natáčel Vojtěch Gavriněv.

05:50 – Nárůst návrhů na insolvenci

Novela insolvenčního zákona povolila oddlužení i lidem, kteří na něj dříve nedosáhli. V červnu, kdy začaly nové podmínky platit, si návrh na insolvenci podalo 3 460 lidí. Je to meziroční nárůst o 88 procent. Konkrétní případ z Náchodska ale dokládá, že osobním bankrotem problémy nekončí.

08:15 – Írán: zadrželi jsme 17 špionů CIA

Skupina sedmnácti agentů americké CIA sedí v íránském vězení a řada z nich tam čeká na smrt – to uvedlo protišpionážní oddělení tamního ministerstva pro zpravodajské služby. Íránským revolučním gardám se podle prohlášení ministerstva podařilo buňku špionů rozbít už v minulém roce. S informací ale Írán přišel až dnes.

11:20 – Brněnské výstaviště bude zdobit nová socha TGM

Anglická královna Alžběta II., Železná lady Margaret Thatcherová nebo busta Václava Havla pro americký Kongres. Umělecká slévárna z krkonošské Horní Kalné dodala odlitky do sedmdesáti zemí světa. A teď v ní vzniká bronzová socha Tomáše Garrigua Masaryka. Stát bude na brněnském výstavišti.

13:40 – Výročí demonstrace v Pekingu tématem výstavy

Zatímco Česko si letos připomíná 30 let od klidné sametové revoluce, Čína vzpomíná na oběti masakru na náměstí Nebeského klidu. V roce 1989 tam armáda Čínské lidové republiky zavraždila několik tisíc studentů, kteří – stejně jako zde – protestovali za demokratizaci země. Masakr ode dneška připomíná i výstava ve Valdštejnské zahradě v Praze a za organizující Sinopsis o tom víc s Kateřinou Procházkovou.

Reklama

Doporučované