Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 24. srpna

Večerní zprávy 24. srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:06 – Mynářovu firmu prověří soud

Firma Clever Management hradního kancléře Vratislav Mynáře nezveřejňuje zprávy o svém hospodaření. A to už od roku 2012. Právě proto se o ni teď začal zajímat Krajský soud v Brně. Společnost je zajímavá tím, že si už víc než osm let od spolku Chřibák pronajímá penzion v Osvětimanech. Vyjde ji na třicet tisíc korun ročně – i když takovou částku by si čtyřicetilůžkový penzion s restaurací a wellness mohl vydělat za zhruba dva dny.

02:39 – Začal summit G7

Politické špičky sedmi světových velmocí se sjely do Paříže. Končící předseda Evropské rady Donald Tusk při příjezdu prohlásil, že summit bude testem jednoty a solidarity. K hlavním tématům patří ochrana klimatu – a i kvůli ní v dějišti schůzky protestují odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest. Státníci budou mluvit i o mezinárodním obchodu – jednak kvůli odchodu Velké Británie z evropského společenství a pak kvůli vystupňované celní válce USA s Čínou.

03:14 – Podezřelý projekt na Brně-střed

Další podezřelá zakázka na radnici Brno-střed. Týká se opravy tří stovek domů v centru. Projekt za 36 milionů korun je v hledáčku policie. A podívali se na něj i reportéři Seznamu.

05:45 – Android Fjodor nepřistál u ISS

Ruské vesmírné lodi Sojuz s androidem Fjodorem na palubě se nepodařilo připojit k Mezinárodní vesmírné stanici. Chybu pravděpodobně nezavinila loď samotná, ale navigační systém stanice – uvádí agentura TASS. Sojuz se znovu pokusí zadokovat v úterý.

06:04 – Venezuela je stále v krizi

Před několika měsíci plnila Venezuela titulní stránky médií po celém světě. Opozice v čele s Juanem Guaidóem se pokusila svrhnout autoritářského vůdce Nicoláse Madura – neúspěšně. Ze strany Madurovy vlády i armády přišla tvrdá odezva – čtyři lidé při protestech zemřeli a stovky lidí byly zraněny i zadrženy. Mediální zájem utichl. Zemi ale stále sužuje hluboká politická, ekonomická a humanitární krize. O situaci v jihoamerické zemi se Seznam bavil s venezuelským obhájcem lidských práv Felicianem Reynou.

09:01 – KLDR vypálila další rakety

Severní Korea vypálila do moře dva neidentifikované projektily – tvrdí jihokorejská armáda. Japonská pobřežní stráž mluví o balistických střelách. Jihokorejský prezident už svolal radu bezpečnosti a je prý připraven na „všechny možnosti“. Reagoval i prezident Spojených států amerických Donald Trump – jako vždy zdrženlivě. Rakety krátkého doletu prý diplomatická jednání Koreje a Washingtonu nikdy neomezily.

09:33 – Před 75 lety došlo nad jihem Čech k velké bitvě

Přesně 75 let uběhlo od jedné z největších leteckých bitev druhé světové války nad naším územím. Německé stíhačky napadly nad Jindřichových Hradcem americké bombardéry, které se vracely od Pardubic. Souboj nepřežilo čtrnáct Američanů a dalších 27 upadlo do zajetí.

12:06 – Hejna čápů se slétají kvůli hrabošům

Na polích po letech přibylo čápů. Lákají je tam přemnožení hraboši. Ptáci se jimi posilňují před cestou do Afriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované