Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 3. července

Večerní zprávy 3. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:12 Kdo vyvázl z kauzy Rath

V korupčním případu Davida Ratha dostal původně pět a půl roku. Minulý týden ho ale soud pravomocně osvobodil. Jindřich Řehák, kdysi významný podnikatel ve zdravotnictví, je jedním z vítězů celé kauzy. A to proto, že soud neuznal policejní odposlechy jako důkaz.

02:50 Obětí 11. září dál přibývá

Je to necelých 18 let – a počet obětí stále stoupá. Řeč je o teroristických útocích z 11. září 2001, které nepřežily bezmála 3 tisíce lidí. A další umírají i dnes. To kvůli zraněním a nemocem, které útoky způsobily. Před několika dny podlehl rakovině policista Luis Alvarez, který u newyorských „Dvojčat“ zasahoval. Taky bojoval za to, aby Spojené státy prodloužily financování lékařské péče pro ty, kteří byli útokem nějak zasaženi.

06:42 Kdo je uvažovaná nová šéfka Evropské komise

Evropský parlament povede Ital David-Maria Sassoli, rozhodli tak dnes europoslanci. Ve vedení Unie Sassoliho doplní končící belgický premiér Charles Michel, který bude předsedat Evropské radě, španělský politik Josep Borrell, jenž by měl vést unijní diplomacii, a dvě ženy. Francouzka Christine Lagardeová povede Evropskou centrální banku a funkce nejdůležitější – tedy předsednictví Evropské komise – zřejmě připadne německé ministryni obrany Ursule von der Leyenové.

09:12 Soud kvůli návštěvě čínského prezidenta

Padl nový rozsudek v případu více než tři roky starého incidentu, který se stal během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Tehdy dva Číňané zaútočili na demonstrantku a vytrhli jí z rukou vlajku Tibetu. Kauzu loni zvrátil Nejvyšší soud – případ vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 7 a ten nyní vynesl další verdikt.

10:33 Kauza brněnských zakázek

11:44 Spor o letecké spojení s Ruskem

Jen do neděle mohou létat spoje ruského Aeroflotu a taky ČSA mezi Prahou a Moskvou. O tom, co bude dál, rozhodnou právě probíhající jednání. Oba státy si na čas vzájemně zakázaly vletět do svého vzdušného prostoru. Blokace začaly poté, co Česko odmítlo, aby letů ruských společností přibylo. Tvrdí to firma Smartwings.

13:47 Stav české kinematografie

Filmový festival v Karlových Varech je za polovinou. Dnes uvede v premiéře snímek Tiché doteky – debutový film režiséra Michala Hogenauera. Promítat se ale bude třeba i kultovní film Tomáše Vorla Kouř. O tom, jak si na letošním festivalu stojí české filmy, natáčela Eva Soukeníková.

Reklama

Doporučované