Hlavní obsah

Všechny kaly z lagun po chemičce Ostramo byly odvezeny z Ostravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní etapa sanace jedné z největších ekologických zátěží v Česku skončila. Všechny kaly z lagun po chemičce Ostramo byly odvezeny z Ostravy.

Článek

Společnost AVE CZ dodržela harmonogram, který jí přikazoval odvézt je do konce letošního roku. Část kalů je nyní uložena v meziskladech, příští rok budou spáleny v Německu. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti AVE CZ a státního podniku Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží.

Laguny desítky let obtěžovaly obyvatele v okolí především zápachem. Nejhorší část je pryč, sanace lagun, hlavně kontaminované zeminy, ale potrvá ještě roky.

„Dokončili jsme vymístění stabilizovaných kalů z prostoru lagun. Poslední transport odsud odjel 19. prosince,“ řekl ředitel Diama Ludvík Kašpar. Dodal, že další kroky jsou v gesci Ministerstva financí.

Projekt se podle ředitele potýkal s komplikacemi od zahájení v roce 2003. „V tomto roce největší komplikace samozřejmě způsobila epidemie koronaviru a konec tlakové plynárny ve Vřesové, který donutil nás a především firmu AVE, která zajišťovala odtěžení kalů, k tomu, aby hledala jinou koncovku pro energetické využití kalů,“ řekl Kašpar.

Plynárna Sokolovské uhelné ve Vřesové byla jediným zařízením v Česku, které bylo schopno a ochotno upravené kaly z ostravských lagun přijmout a energeticky využít. Její provoz ale letos v srpnu skončil.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl v tiskové zprávě, že je rád, že se našlo jiné řešení a přes komplikace s ukončením provozu plynárny ve Vřesové se harmonogram daří naplňovat. „Nutné meziuschování kalů je podle dodavatele bezpečné a v souladu s platnou legislativou,“ uvedl ministr.

Kašpar řekl, že jedno skladovací místo je v jižních a jedno v severních Čechách. „Zbývá 12 000 tun. AVE má do roku 2022 termín tyto kaly zlikvidovat a budou se likvidovat energetickým využitím,“ řekl Kašpar.

Do areálu lagun se od konce 19. století ukládaly odpady z rafinérské výroby, později i odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Po ukončení činnosti chemičky Ostramo v roce 1996 převzal vzhledem k rozsahu a náročnosti likvidace lagun odpovědnost za jejich odstranění stát.

Jejich odtěžování začalo v roce 2004. Provázely ho problémy a v roce 2011, kdy bylo vytěženo na 200 000 tun kalů, se odtěžování zastavilo. Ukázalo se, že v lagunách bylo dalších 91 562 tun odpadu. Tyto takzvané nadbilanční kaly odstraňovala společnost AVE CZ, samotné vytěžování z lagun dokončila v prosinci 2018.

Vedoucí provozu AVE CZ Martin Chyba předpokládá, že zbývající kaly se podaří spálit příští rok. Kvůli ukončení provozu plynárny ve Vřesové firma hledala v Česku jiné koncové zařízení pro likvidaci kalů, vzhledem k velkému množství vápna v materiálu hlavně cementárny. „Bohužel jsme nebyli schopni se s cementárnami domluvit, aby tento odpad odebíraly,“ řekl Chyba. „Koncovka se podařila najít v Německu. Určitě se to prodraží,“ dodal.

Mluvčí Diama Jana Dronská uvedla, že smluvní částka za zakázku se proto po souhlasu dotčených institucí navýšila o 27,5 milionu korun. „Odvoz nadbilančních kalů tak vyjde celkem na 480 milionů korun,“ uvedla Dronská.

Diamo zajišťuje také čištění silně kontaminovaných vod z lagun. „Bude následovat doprůzkum, který bude spočívat v odvrtávání průzkumných vrtů, aby se zjistilo, v jakém rozsahu je kontaminace podloží, do jaké hloubky,“ řekl ředitel odštěpného závodu Odra Petr Kříž. Podnik pak lagunu zakryje fólií, aby zabránil pronikání dešťové vody do podloží a snížil zatížení čistírny lagunových vod.

Reklama

Doporučované