Hlavní obsah

Vsetínský hřbitov má nové kolumbárium, rozroste se urnový háj

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

O kolumbária je mezi pozůstalými největší zájem - náklady na jejich pronájem jsou minimální. Proto jsou také dlouhodobě nedostupná.

Článek

Na vsetínském hřbitově přibylo kolumbárium s 57 úložnými výklenky. Do konce roku k nim přibude i 22 nových míst v urnovém háji. Celková kapacita hřbitova, do níž jsou zahrnuty kromě kolumbárií a urnových hájů i hroby a hrobky, tak vzroste na 4881 míst, všechna místa jsou již pronajata.

O kolumbária, tedy místa pro ukládání pohřebních uren, které mají často podobu zdi s výklenky, je z nabídky pohřbívacích míst mezi pozůstalými dlouhodobě největší zájem. „Jsou nenáročná z hlediska údržby i financí. Lidé kromě pronájmu, který se v závislosti na velikosti místa pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun za deset let, zaplatí už pouze za urnu. Jde o náklad v řádech tisíců korun. Ve srovnáním s tím cena za výrobu pomníku na klasický hrob jde do desetitisíců. A samozřejmě i údržba hrobu je náročnější,“ uvedla správkyně hřbitova Pavlína Oravcová.

Stavba nejnovějšího kolumbária s 57 výklenky stála město 1,8 milionu korun. „Zájemci si místa kompletně zarezervovali už během samotné stavby. Obsazována jsou od května,“ uvedla Oravcová. Technické služby města Vsetína, do jejichž správy hřbitov spadá, letos navíc vyčlenily prostor pro rozšíření urnového háje o 22 úložných míst. „I ta jsou již rezervována a obsazena by měla být do konce letošního roku,“ uvedla Oravcová.

Kapacita hřbitova je nyní plně vyčerpána. „Přitom zhruba dvě stovky žadatelů o pronájem některého z pohřbívacích míst čekají v pořadníku. Do budoucna proto počítáme s dalším rozšířením hřbitova směrem k sídlišti Jasenka, a to především o kolumbária, ale také o urnové háje. Za tímto účelem jsme již zpracovali studii a také zakoupili pozemky. Nyní připravujeme geologický průzkum, neboť se jedná o svážné území,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované