Hlavní obsah

Písecko láká na tzv. noir turistiku: hřbitovy i žulové lebky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Turistická oblast Písecko-Blatensko připravila novinky inspirované takzvanou noir turistikou. Návštěvníky chce dovést na hřbitovy, do vesnic se zvláštními názvy nebo na tajemná místa.

Článek

Patří k nim Cesta bolestných kamenů v Píseckých horách, Památník Lety i kostel v obci Paštiky, do jehož zdi jsou ze žuly vytesané dvě lidské lebky. ČTK to dnes sdělila Jana Píchová z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Noir turismus je mírnější obdoba dark tourismu, temné turistiky mířící na místa spojená se smrtí a utrpením. Označení zavedli podle Píchové britští vědci John Lennon a Malcolm Foley v roce 1996. Mezi časté cíle temné turistiky patří hrady, bojiště, popraviště či dějiště přírodních katastrof jako Pompeje, Ground Zero v New Yorku, vězení Alcatraz i místa genocid.

„My ovšem takto drsní nejsme, a proto jsme zavedli nový pojem noir (francouzsky černá) turistika. Definujeme ho jako cestování, při kterém neprezentujeme ani tak utrpení a hrůzy, ale netradiční místa, která jsou krásná, stavebně či historicky unikátní. Různá zákoutí, jedinečné hřbitovy, vesnice s podivnými názvy nebo místa se zvláštní atmosférou a tajemstvím,“ řekl produktový manažer turistické oblasti Písecko-Blatensko Martin Slavík.

Patří mezi ně Cesta bolestných kamenů, půl druhého kilometru dlouhá trasa v Píseckých horách od lokality U Vodáka k Vyhlídce píseckých lesníků. Na ní je 14 mohutných pěti- až sedmitunových bloků, jejichž velikost a váha představuje utrpení člověka v 21. století. „Stezka se dá připodobnit k moderní křížové cestě,“ uvedla Píchová.

Dalšími místy jsou Památník Lety, kde byl za nacistů romský tábor, nebo megalitický kruh u Nemějic, kamenný kruh o průměru osmi metrů s 16 kameny po obvodu. Podle pověstí má léčivý charakter.

Oblast Písecko-Blatensko láká i na kostel svatého Jana Křtitele v obci Paštiky, asi dva kilometry od Blatné. Je dílem Kiliána Ignáce Dientzenhofera. „Jeho kostelní zeď zdobí jako memento mori připomínka smrtelnosti, dvě ze žuly vytesané lidské lebky, asi 250 let staré. Ty letos v březnu kdosi ukradl, za čtrnáct dnů je ale vrátil. Vše naznačuje tomu, že se ‚paštické smrti‘, jak se lebkám říká, zalekl,“ uvedla Píchová.

Jihočeský kraj spustil před létem systém slev, v němž přispívá rodinám na ubytování při dovolené v kraji a dává slevy do zoo i muzeí. Vyčerpaná je zhruba třetina z 39 milionů Kč. Slevu 30 procent z ceny ubytování, nejvýše však 300 korun na člověka a noc, získají dvou- až šestičlenné rodiny, z nichž nejméně jeden je starší 18 let. Zapojilo se přes 300 hotelů.

Reklama

Doporučované