Hlavní obsah

Pokud pokazíme aukci, na rychlý internet v mobilu zapomeňte, varuje expert

Prospěl by aukci kmitočtů pro sítě 5G odklad?Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dražba kmitočtů pro mobilní sítě je disciplína, která Česku nejde. Nyní se budou dražit frekvence pro klíčovou síť nové generace 5G a pak už dlouho žádná jiná příležitost nebude. „Když to tentokrát uděláme špatně, vznikne nezhojitelná škoda. Pacient zemřel. Tečka,” varuje expert v oboru Michal Čupa.

Článek

Po dvou zpackaných aukcích z let 2013 a 2016 nám zůstalo dědictví v podobě nulové konkurence na trhu. Drahé volání, drahá data, nesmyslně zbudované sítě.

„Kam nás ty aukce dostaly, všichni víme. Zákazníci jsou nespokojení, operátoři jsou nespokojení, regulátor je nespokojen, Babiš je nespokojen. Teď máme šanci to změnit, ale ta aukce nic z toho, co je špatně, nemění,“ varuje expert v oboru Michal Čupa, před jak důležitým okamžikem tuzemské telekomunikace stojí. Další šance na frekvence pro 5G už dlouho nebudou.

Tentokrát se však hraje o mnohem víc, zkaženou aukci by totiž odnesli nejen spotřebitelé, ale i zdejší průmysl. „Dneska možná 5G nepotřebujeme, ale za pár let ji potřebovat budeme. Aukce má pomoci tomu, aby Česká republika získala konkurenceschopnost. A je tu i kalkul, že sníží ceny,” uvádí Čupa. „Když to tentokrát uděláme špatně a ty kmitočty rozdáme a nepovede to k těm cílům, které chceme, vznikne nezhojitelná škoda. Pacient zemřel. Tečka,” varuje Čupa.

Zavedení 5G zlevní data

Pokud se aukce nepodaří, nemusí to hned znamenat, že na příštích deset let v Česku zamrznou současné ceny dat. Podle Čupy by cena datování mohla jít dolů v každém případě, i když třeba ne tak výrazně. „Každá nová technologie, která přijde na trh, ceny automaticky sníží, protože náklady na objem dat jsou u nových technologií nižší. Pokud je ale aukce připravena špatně, k těm efektům nedojde. Aspoň ne v takové míře, jak bychom si přáli,” uvedl pro Seznam Zprávy.

Přitom Český telekomunikační úřad tlačí na to, aby aukce proběhla co nejdřív, už do konce ledna. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) však chce dražbu odložit o tři až čtyři měsíce, během kterých by se její podmínky opravily. Současné nastavení podle něj nepřiláká kvalitní zájemce.

Co je na aukci špatně? Podle Čupy vznikla ještě před tím, než si stát zformuloval, co od aukce vlastně chce. Teď už podle něj strategii má a ministr Havlíček chce, aby se podle ní dražba přenastavila.

Čupa si nemyslí, že by odklad o čtvrt roku vyvolal potíže. „Tady vzniká hysterie nebo chiméra, že když se aukce nevypíše v lednu, tak se zboří svět. Pan ministr mluví o tom, že by se zpozdila o tři čtyři měsíce. A to určitě není problém.”

Není totiž pravda, že by Česku v zavádění nové technologie ujížděl vlak. „Ve světě je asi 850 mobilních operátorů, kteří poskytují služby 4G. Z nich asi 60 experimentuje s 5G nebo už je mají. To je zhruba sedm procent operátorů,” uklidňuje Čupa.

Česká síť je robustní

Navíc zahraniční operátoři sahají po 5G, protože mají problém s přetížením sítí v městských aglomeracích, což se v tuzemsku neděje. „Síť v Česku je robustní, což ukázal pilotní projekt T-Mobilu, když se lidé mohli přihlásit na neomezená data. Sítě nepadaly.”

Samotná filozofie současné aukce je podle Čupy mylná. „Na trh, který je deformovaný a není na něm férová soutěž, přijde čtvrtý operátor, který mávnutím zázračného proutku problémy v odvětví vyřeší. Ale my si je musíme vyřešit sami. Pak můžeme do systému pozvat čtvrtého operátora.“

Reklama

Doporučované