Hlavní obsah

Vůbec nešlo o kulturu. Zeman nás chtěl vyštvat z vlády a nahradit nás svými lidmi, říká Hamáček

V čase 3:30 rozhovoru mluví Jan Hamáček o „skutečném cíli letní operace“.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídr ČSSD před ďábelským prezidentovým plánem varoval premiéra Babiše, ale ten prý takovému scénáři nevěřil.

Článek

V tříměsíční vládní krizi vůbec nešlo o to, kdo bude ministrem kultury. Jména Antonína Staňka nebo Michala Šmardy prezidenta vůbec nezajímala. Miloš Zeman schválně natahoval situaci a dělal obstrukce, aby vyprovokoval ČSSD k odchodu z vlády.

S touto interpretací událostí, o níž dosud spekulovali jen političtí komentátoři, nyní přišel vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

„Po té krizi jsme moudřejší. Hlavním cílem letní operace bylo dostat sociální demokracii z vlády. Tento cíl se nepovedl. Pan prezident, který vždy využije možnost překreslit hřiště, by se určitě nezlobil, kdyby si do té nové, rekonstruované vlády mohl jmenoval své ministry,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Seznam.

Lídr ČSSD se dokonce domnívá, že Miloš Zeman už měl připravené své lidi, kteří by nahradili sociálnědemokratické ministry v Babišově kabinetu.

„Jsem přesvědčen, že kdyby premiér donesl na Hrad naše demise, tak proti tomu by od prezidenta okamžitě dostal dobře míněnou radu, kdo má být ministrem vnitra a kdo ministrem zahraničních věcí. V tomto případě by to byl určitě někdo, kdo se bude chovat jinak než Tomáš Petříček,“ říká Hamáček.

Prezident Zeman skutečně už v červnu prohlásil, že v případě demise ministrů ČSSD by vláda nepadala a nemusela žádat o důvěru. Nastínil verzi, že by se pouze „rekonstruovala“ a takto obměněná by se zkrátka opřela o novou většinu ve Sněmovně. Babišovo hnutí ANO společně s KSČM má dnes dohromady 93 poslanců. Sociální demokraty by podle hradní představy mohla nahradit například Okamurova SPD.

„Nevím přesně, co kdo měl v hlavě. Odhaduji to vše na základě svých zkušeností. Kdykoliv se Miloši Zemanovi otevře prostor, tak ho vyplní. Tady měl možnost zvětšit svůj vliv na vládu, tak se ho snažil využít,“ míní předseda ČSSD.

Hamáček před tímto „Zemanovým ďábelským plánem“ varoval i premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten mu prý ale nevěřil, že tohle je skutečný cíl prezidentových obstrukcí kolem výměny ministra kultury.

„Svoje přesvědčení, že vůbec nešlo o Michala Šmardu, opírám o to, že prezident o něm od začátku věděl a neměl s ním vůbec žádný problém. Vždyť v počátku ho dokonce chválil, když nám na sjezdu vytýkal, že si málo vážíme úspěšných komunálních politiků, a konkrétně jmenoval právě Michala Šmardu z Nového Města na Moravě,“ řekl Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované