Hlavní obsah

Vůdce bolševické revoluce desítky let „ukrýval“ cara Mikuláše II.

 

Reklama

Restaurátoři jen náhodou objevili portrét cara Mikuláše II. Našli ho na druhé straně obrazu vůdce bolševické revoluce Lenina. Ukrýval se tam téměř sto let.

Článek

Experti ze Stieglitzovy akademie umění a průmyslu v Petrohradě objevili pompézní portrét cara Mikuláše II. namalovaný ruským malířem Iljjou Galkinem v roce 1896. Malba se skrývala na druhé straně obrazu s Vladimirem Iljičem Leninem z roku 1924.

Posledního ruského cara v roce 1918 i s celou rodinou bolševici zavraždili. Autor Leninova portrétu Vladislav Izmajlovič se ale rozhodl, že tyto dvě rozdílné osobnosti mohou sdílet jedno plátno. Portrét Mikuláše II. pečlivě schoval - zamaskoval ho několika vrstvami omyvatelných barev. Díky tomu se původní portrét zachoval a zůstal v podstatě netknutý.

„Věděl, že tím riskoval svůj život. Pokud by někdo v té době viděl, že to dělá (schovává portrét cara Mikuláše II.), mohli ho za to nechat zastřelit,” vysvětlil rektor Stieglitzovy akademie Vasilij Kičedži.

Sedmdesát let na zdi školy

Tři krát dva metry velké plátno bylo vystaveno v petrohradské základní škole téměř 70 let. V roce 2013 požádali Stieglitzovu akademii, aby dílo restaurovali. Jen díky tomu se ukrytý portrét našel.

„Jakmile jsme sundali rám, spatřili jsme vodou rozpustnou barvu, která chránila obraz pod ní,” uvedla restaurátorka Taťjana Pocelujevová.

Veřejnost si bude moci prohlédnout tento unikátní oboustranný portrét už od konce listopadu ve vstupní hale Stieglitzovy akademie. Dílo tedy zůstane zachováno, tak jak Izmajlovič zamýšlel.

„Nemohli jsme jít proti historii a portréty rozdělit,” prohlásil Kičedži.

„Lidé budou zblízka svědky tohoto nesmírně zvláštního momentu v dějinách,” dodala Pocelujevová.

Reklama

Doporučované