Hlavní obsah

Údajný vulgární výrok a aféra s bytem. Špatné dny britského premiéra

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britská volební komise, která reguluje peníze určené pro politické aktivity, oznámila, že začala vyšetřovat financování rekonstrukce bytu britského premiéra Borise Johnsona. Ten čelí obvinění, že renovaci zaplatil z peněz dárců.

Článek

„Existuje důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin nebo přestupek. Abychom zjistili, zda tomu tak je, zahájili jsme formální vyšetřování,“ oznámila ve středu volební komise Spojeného království v souvislosti s nákladnou rekonstrukcí bytu britského premiéra Borise Johnsona. Vyšetřováním bude pověřen šéf britské státní správy Simon Case, informovala BBC.

Johnson odmítá, že by se při rekonstrukci svého soukromého bytu na Downing Street dopustil porušení pravidel. Jeho bývalý poradce Dominic Cummings ale na svém blogu uvedl, že si chtěl opravu bytu nechat tajně proplatit od sponzorů.

Předseda vlády teď musí vysvětlit, z jakého zdroje financoval renovaci, která vyšla podle britských médií na zhruba 200 tisíc liber (téměř 6 milionů korun). Britští premiéři dostávají z veřejných peněz asi 30 tisíc liber ročně (900 tisíc korun), které mohou využít během svého funkčního období na opravu obydlí.

Britské politické vody minulý týden rozvířily příspěvky, které na svém blogu zveřejnil Johnsonův exporadce Dominic Cummings. Podle muže, který býval pravou rukou britského premiéra, Johnson zamýšlel, že by renovaci financovali dárci Konzervativní strany. „Pokud to vyšlo, tak jak chtěl, bylo by to neetické, hloupé, pravděpodobně nelegální a určitě to porušilo pravidla politických darů,“ napsal Cummings.

Podobnou půjčku by ve Spojeném království musela schválit volební komise. V zemi jsou politické dary a půjčky přísně kontrolovány. Úvěry, jejichž částka přesahuje hodnotu 7500 liber (220 tisíc korun), jsou evidovány a zveřejňovány čtyřikrát do roka, uvádí zpravodajský server CNN. Zákonodárci mají obvykle na zaregistrování darů či úvěrů 28denní lhůtu. Ministři podléhají stejným pravidlům, ale liší se doba, do které musí zaevidovat podobné finanční transakce.

Volební komise může v případě porušení pravidel udělovat sankce, včetně vysokých pokut. Kdyby se prokázalo, že Johnson renovaci financoval z dárcovských peněz, komise by mu mohla udělit pokutu ve výši 20 tisíc liber (600 tisíc korun). Pokud by se navíc ukázalo, že premiér spáchal trestný čin, celá věc by šla státnímu zástupci.

O tom, kdo ve skutečnosti zaplatil rekonstrukci, spekulují britská média už několik dní. Nad Johnsonem se přitom v posledních dnech stahují mračna. Britský bulvární deník Daily Mail v pondělí informoval o tom, že předseda vlády v říjnu údajně pronesl tuto větu: „Už žádné zas*ané lockdowny. Ať se ta těla nakupí po tisících!“

Cummings, který před rokem a půl dovedl konzervativce k drtivému volebnímu vítězství, navíc tvrdí, že Johnson zastavil vyšetřování úniku informací o vyhlášení karantény v druhé vlně pandemie. Zatrhnout ho měl kvůli své snoubence Carrie Symondsové. Hlavním podezřelým byl totiž její dobrý kamarád Henry Newman.

Johnson na středečním grilování, které vedli opoziční poslanci, vytrvale odmítal, že by za renovaci bytu zaplatil někdo jiný než on sám. Předsedu Labouristické strany Keira Starmera obvinil z hraní „politických her“ v době, kdy se země potýká s dopady pandemie koronaviru.

Uvedl také, že běžným lidem bude připadat naprosto „bizarní“, že opoziční lídr pochybnou renovaci vůbec řeší. Premiér rovněž popřel, že by na podzim říkal, že raději nechá zemřít desítky tisíc lidí, než aby v zemi vyhlásil další lockdown.

Reklama

Doporučované