Hlavní obsah

Pod Johnsonem se viklá židle. Po útlumu pandemie lezou kostlivci ze skříně

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

„Už žádné zas*ané lockdowny. Ať se ta těla nakupí po tisících!“ To měl v říjnu říct britský premiér k pandemické situaci. Vyjádření je jen další střípek do mozaiky problémů, které se kolem Borise Johnsona nastřádaly.

Článek

S Johnsonovým údajným výrokem přišel britský bulvární deník The Daily Mail. Sám premiér v pondělí podle agentury Reuters odmítl, že by něco takového řekl.

Vůči prohlášení s „kupícími se těly“ se podle britské Sky News ohradil britský ministr obrany Ben Wallace, není podle něj pravdivé. „(Výrok) kategoricky popřeli prakticky všichni,“ uvedl Wallace podle Sky News. Jde podle něj o „komediální kapitolu“ v nynější politické válce, která ovládla Westminster.

„Pokud je tahle nechutná citace pravdivá, Boris Johnson musí rezignovat,“ reagoval v pondělí ráno na Twitteru známý britský moderátor a novinář Piers Morgan. Není jediný, tlak na britského premiéra poslední dny roste.

Útok „jaderného Doma“

Židli pod Johnsonem rozviklal zejména jeho někdejší blízký spolupracovník Dominic Cummings. Ještě nedávno premiérova pravá ruka, která Johnsona a jeho konzervativce dovedla v parlamentních volbách před rokem a půl k drtivému vítězství. A úspěšnou politickou strategií se zasadila i o probrexitový výsledek referenda o odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2016.

Cummings stál po Johnsonově boku i od počátku koronavirové pandemie a z pozice premiérova poradce potichu a zhořka odešel loni ke konci roku. Skrze příspěvek na svém blogu, o kterém se ve Westminsteru podle listu The Guardian mluví jako o „jaderném Domovi“, začal před několika dny pálit proti Johnsonovi.

Ne však jen tak znenadání. Cummings byl minulý týden obviněn z toho, že pustil ven premiérovy textovky z konverzace s miliardářem Jamesem Dysonem. V nich premiér nadnesl, že by pro Dysonovy zaměstnance, kteří pracovali na vývoji ventilátorů potřebných v boji s pandemií, vyřešil otázku daní.

Podnikatelova firma totiž sídlí v Singapuru a Dyson chtěl záruku, že ho návrat výroby do Británie nevyjde draho. Řešit zásadní otázky po esemeskách jde ale podle britské veřejnoprávní BBC zcela proti vládním pravidlům. Stejně jako s Dysonem si měl Johnson posílat textové zprávy i se saúdským princem Muhammadem bin Salmánem.

Johnson bojuje za svou snoubenku

Exporadce se proti premiérovi ohradil – v textu o více než tisíci slovech, v němž se vyjádřil hned k několika palčivým otázkám posledních týdnů. Už teď je podle britských médií jisté, že se tato slovní palba bude ještě dalších pár týdnů řešit.

Všechny body, k nimž se exporadce vyjádřil, nevrhají na premiéra dobré světlo. Ať už jde o kontroverzní a netransparentní financování renovace bytu v Downing Street 10, který Johnson sdílí se svou snoubenkou Carrie Symondsovou a synem Wilfredem, nebo třeba zastavení vyšetřování úniku informací o vyhlášení karantény v druhé vlně pandemie.

To měl Johnson zatrhnout podle Cummingse právě kvůli Symondsové, protože podezřelým ve vyšetřování byl údajně premiérův poradce Henry Newman. Snoubenčin dobrý kamarád.

Nutno podotknout, že mezi Symondsovou a Cummingsem už delší dobu otevřeně nepanují dobré vztahy. A byla to podle Daily Mailu Symondsová, kdo postavil předsedu britské vlády proti jeho exporadci. Johnson ve čtvrtek uvedl, že věří tomu, že za systematickými úniky stojí právě Cummings. Podle zdroje z okolí exporadce bude ale premiér ještě „litovat“, že si vybral jako svůj cíl právě Cummingse.

„Největší politická krize“ Johnsonovy kariéry

Johnson teď čelí podle komentátora televizní stanice iTV Roberta Pestona největší politické krizi své kariéry. Ta jen tak neskončí – podle listu The Sunday Times se Cummings chystá premiéra obvinit z úmrtí desítek tisíc obětí při druhé vlně pandemie ve Velké Británii. Ke konci května má exporadce vystoupit před parlamentním výborem, kde mají zaznít další výbušná vyjádření.

Foto: Profimedia.cz

Johnson s Cummingsem v roce 2019.

Exporadce má údajně dostatek kompromitujícího materiálu. „Dominic má od všeho kopie a ví, kde jsou ukrytí kostlivci. Na podzim tlačil na premiéra, aby o karanténě rozhodl dříve, a má dost důkazů, že odklad vedl k ničivým důsledkům,“ citoval Sunday Times Cummingsova spolupracovníka.

Krize přichází v momentě, kdy se zdálo, že má Johnson situaci víceméně pod kontrolou. Skrze několikafázový plán začal v nejlidnatější Anglii rozvolňovat koronavirová opatření, nechal například otevřít venkovní části restaurací a hospod a Británie najela na cestu směrem k normálnímu životu.

Relativní klid na koronavirové frontě dal ale Britům prostor k řešení jiných problémů – tentokrát těch politických. A veřejnost v čele s labouristy v opozici teď po Johnsonovi žádá několik vysvětlení.

Reklama

Doporučované