Hlavní obsah

„Vy jste hezcí chlapci, ale Piráti nám vadí,“ slyší lídr Starostů v kampani

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Lídr koalice Pirátů a Starostů v Plzeňském kraji Josef Bernard.

Reklama

Jakou výtku slyší „Starosta“ kandidující v parlamentních volbách spolu s Piráty nejčastěji? Ivan Bartoš má dredy. Vyvracet to prý nemá cenu, říká tým plzeňského lídra Josefa Bernarda.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obec Číčov na Plzeňsku v zářijový podvečer není úplně ideální místo pro politickou kampaň. Je pod mrakem a 15 stupňů, takže ulice i dvorky jsou prázdné, případní voliči už tráví večery doma.

Lídra koalice STAN a Pirátů v Plzeňském kraji Josefa Bernarda tu zpočátku vítá jenom zuřivý štěkot psa na jedné ze zahrad. Předvolební suita to ale nevzdává - je potřeba rozdat poslední volební noviny a jahodové nanuky tohoto dne.

„Pro vnoučata,“ mává Bernard nanuky na obyvatele, kteří postupně vykukují z oken či dveří. Dvaaosmdesátiletá seniorka bývalého hejtmana a bývalého člena ČSSD poznává a pouští se s ním do řeči. Starosty a nezávislé, ke kterým Bernard loni přešel, má očividně v oblibě.

„Akorát mě mrzí, že se dali dohromady s těmi Piráty. Vždyť se na ně podívejte, jeden ošklivější než druhý,“ postěžuje si seniorka. Do hovoru se vkládá vedle stojící Daniel Kůs, dvojka koaliční kandidátky. A upozorňuje, že on je také Pirát.

+16

„Vy jste pěkný, máte aspoň slušně ostříhané vlasy,“ zhodnotí žena bez okolků kandidátův zjev. Nelíbí se jí ale Bartošovy dredy nebo vlasy poslance Mikuláše Ferjenčíka. „Vždyť je hanba se na něj podívat, proč vůbec vystrkuje hlavu do televize. Podívejte se do ciziny, jak jsou tam upravení lidé. Tady má jeden provázky, druhý má vlasy jako ďábel,“ kroutí hlavou seniorka.

Kůs se marně snaží rozpomenout na nějakého zahraničního politika s netradiční vizáží. Až cestou k autu si vybaví alespoň někdejšího německého zeleného ministra zahraničí, rebela Joschku Fischera zamlada. S názorem týkajícím se vizáže není žena osamocená. Starších lidí, většinou žen, kterým vadí účesy Pirátů, jsme za celý den potkali hned několik.

Ačkoli se části voličů spojení Pirátů a Starostů nelíbí, chemie mezi Bernardem a Kůsem funguje, dvojice mezi sebou celý den vtipkuje. „Rozhodli jsme se projet 100 obcí a nachodit 250 kilometrů,“ vysvětluje Bernard. Teď už se prý dostali přes 230 kilometrů, do voleb přitom zbývá ještě víc než dva týdny.

Když ale dojde řeč na společnou kandidaturu v komunálních volbách, které Česko čekají příští rok, začne to trochu skřípat. Možná prý v některých menších obcích, v Plzni jen těžko.

Reportáže z kampaně

V předvolební době pro vás chystáme sérii reportáží z kampaní nejsilnějších politických stran. Začínám reportáží s lídrem koalice Pirátů a Starostů v Plzeňském kraji Josefem Bernardem.

Reportérka Seznam Zpráv strávila s Bernardem celý den. Program začal před 10. hodinou na zámku Kozel nedaleko Plzně. Politik musí rozdělit svůj den mezi povinnosti kandidáta a náměstka hejtmanky pro životní prostředí. V loveckém zámečku předává ceny obcím, které nejlépe třídí odpad.

Cestou zpátky na úřad se Bernard musí zastavit u sebe doma pro tašku s věcmi na převlečení. Absolvovat kontaktní kampaň v obleku a polobotkách by nebylo ideální. U branky se pomazlí se svým psem, s nímž se v období kampaně příliš nevidí.

Cestou na krajský úřad se bavíme o kampani, v autorádiu má ztlumeného Johanna Sebastiana Bacha. Kromě vysokého zadlužení a školství, které „zamrzlo v 80. letech“, ho trápí stav životního prostředí, oteplování planety a s tím související skleníkové plyny. „To je jedním z důvodů, proč jsem už osm let vegetarián,“ přiznává.

„AntiBabiš“ dobrovolnice

Mezi lidi se dostává až ve dvě odpoledne. S kolegy rozbalí stánek v centru Plzně U Branky. Kromě členů pomáhá i jedna placená brigádnice a dvě dobrovolnice.

Jednou z nich je Jana Filipová, která se do povědomí veřejnosti dostala tím, že se soudila s premiérem Andrejem Babišem za výrok o tom, že demonstranti proti němu jsou placení. Mezi rozdáváním letáků reportérce vysvětluje, že momentálně čeká, jak dopadne její dovolání k Nejvyššímu soudu.

Stánek míjejí desítky lidí. „Mám chuť k těm volbám vůbec nechodit. To je šílené. To je covid, covid, covid,“ rozčiluje se jedna z kolemjdoucích žen.

Bernard se zastaví i s francouzským studentem žurnalistiky, který je v Plzni na studijním pobytu a kampaň ho viditelně zaujala. Obstojnou angličtinou mladíkovi vysvětluje, za jakou stranu kandiduje a jaké jsou její hodnoty.

Nevadí mu, že diskuzí s Francouzem jen ztrácí čas, který by mohl věnovat lidem, již mu mohou na rozdíl od zahraničního studenta dát hlas? „O tom to není. Dělám to proto, že jsem velký podporovatel Evropské unie a tohle k tomu také patří,“ vysvětluje, zatímco s nanuky míří ke starší paní s vnučkou.

Nanuk si s úsměvem vezmou. Přesvědčí taková maličkost paní k tomu, aby koalici Pirátů a STANu volila? „Ne!“ odsekne a jde si nanuk v klidu sníst za roh.

Změnu dresu nevyčítají

Jedním z lidí, kteří se u stánku zastaví na delší dobu, je devětašedesátiletá Eva, bývalá účetní živě se zajímající o politiku. Kariéru Josefa Bernarda sleduje už delší dobu, zaznamenala ho i v době, kdy ještě působil v dresu ČSSD. Tu opustil loni před krajskými volbami a přešel do dresu STANu.

„Asi k tomu měl osobní důvody, nevnímám jeho přechod negativně. Zajímají mě jeho názory,“ vysvětluje paní Eva. Z lidí, kteří kolem stánku procházejí, je asi jediná, která si Bernarda s ČSSD spojí.

„Kdo dobře zná situaci v kraji, tak ví, jak se to seběhlo. S vedením ČSSD jsem měl problémy dlouhodobě. Nikdo mi to tady během kampaně nevyčítá,“ potvrzuje Bernard, který se podle svých slov rozešel se sociálními demokraty v základních hodnotách a byl de facto ze strany exkomunikován.

Po hodině kandidáti sbalí stánek a pokračují do Spáleného Poříčí, kde už čekají starosta a místostarosta, oba zvolení za hnutí STAN, aby kolegům s kampaní pomohli. Parta se rozdělí do několika skupinek a po půlhodinovém obcházení obce je skóre 14 oslovených občanů.

„To je paráda, to už si lidé v hospodě řeknou,“ pochvaluje si místostarosta Pavel Čížek, který za STAN rovněž působí jako náměstek v Plzeňském kraji. V zastupitelstvu malého města, pod které spadá i několik okolních obcí, je zvolený už osmé volební období po sobě. Jako výhoda se to ukáže ve chvíli, kdy se přesouváme do obce Hořehledy, která pod Spálené Poříčí spadá. Lidé tu hledí na příchozí nedůvěřivě, když se ale ukáže místostarosta, hned roztají.

Noviny zběžně prolistuje i dvojice seniorek. A přijde známý problém. „Chlapci, vy jste všichni tak hezcí, ale tenhle se mi nelíbí!“ ukazuje žena na fotku Ivana Bartoše. Tým jim většinou neodporuje.

Na konci dne Pirát Kůs nad nealkoholickým pivem vysvětluje, že to nemá cenu. „S tím nehneme. I kdyby se Ivan ostříhal, tihle lidé ho volit nebudou. A pak by ho nevolili ani ostatní, protože se podbízí,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované