Hlavní obsah

Výbor podpořil odklad zdanění náhrad církvím. Pokud projde Sněmovnou, bude to řešit vedení KSČM

Předsedkyně výboru Miroslava Vostrá komentuje projednávání novely.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozpočtový výbor poslal do třetího čtení návrh komunistů na zdanění církevních restitucí. Podle poslanců z výboru by ale měl zákon platit až od roku 2021.

Článek

Poslanci z výboru podpořili návrh poslance Marka Bendy (ODS), který už ve druhém čtení navrhl, aby zákon na zdanění peněžitých náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích začal platit až od 1. ledna 2021. S tím nesouhlasí zástupci KSČM.

„Toto já nedokážu předjímat. Protože to bude samozřejmě záležet na jednání poslaneckého klubu, který budeme mít. A pokud si poslanecký klub vyhodnotí, že je to pro nás důležité, že ta jednání, která vedeme, nevedou k cíli, jenž si představujeme, tak samozřejmě požádáme vedení strany, aby se do vyjednávání zapojilo,“ řekla předsedkyně rozpočtového výboru a zároveň členka KSČM Miroslava Vostrá.

Pro kladné stanovisko k návrhu na odklad účinnosti na rok 2021 hlasovalo 16 přítomných členů výboru. Podpořilo ho i Ministerstvo financí a Ministerstvo kultury. Výbor nedoporučil schválit návrh na zamítnutí komunistické předlohy, který na plénu vznesl Dominik Feri (TOP 09).

Zastánci zdanění argumentují zejména údajným nadhodnocením finančních náhrad daných zákonem o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi, jak byl schválen navzdory obstrukcím levice před šesti lety za vlády Petra Nečase (ODS).

Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona a následně uzavřených smluv posílá. Novela by nebyla účinná zpětně. Církve by podle předkladatelů musely nově zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů.

Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Druhé čtení předlohy poslanci dokončili v polovině prosince po více než pětihodinové debatě na mimořádné schůzi. Předtím dolní komora třikrát druhé čtení nedokončila, i kvůli dlouhým projevům kritiků zdanění.

Původně měla novela platit už od ledna letošního roku. Komunisté se ji snaží prosadit už přes rok.

Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Poslanci na plénu by se mohli k závěrečnému projednávání novely dostat už na nadcházející schůzi Sněmovny, která začne 22. ledna.

Reklama

Doporučované