Hlavní obsah

Výbuch obytného domu v Německu: jedna oběť a nejméně 25 zraněných

Foto: Polizei Magdeburg

Dům v Blankenburgu po explozi.

Reklama

Nejméně jeden člověk zemřel a 25 lidí bylo dnes zraněno při výbuchu v obytném domě ve městě Blankenburg v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policii. Policisté našli v jedno z bytů několik lahví zkapalněného plynu a střelivo z druhé světové války. Majitel bytu, 78letý muž, pravděpodoně při explozi přišel o život.

Článek

Na Twitteru policie zveřejnila snímek budovy s ohořelými okny, z nichž vychází dým. Na místě zasahují záchranáři a evakuují ostatní obyvatele paneláku. Dům stojí na kraji města, nedaleko se nachází škola a školka.

K výbuchu mělo podle policie dojít v prvním patře budovy v 8:55 hodin ráno. Záchranáři na místo dorazili během několika málo minut. „Byla to opravdu silná exploze, náš dům se celý otřásl,“ řekl webu Focus online zaměstnanec kosmetického salónu, který je od místa výbuchu asi 200 metrů.

Podle prvních poznatků nelze vyloučit, že nehoda byla způsobena výbuchem plynu. Na místo už také dorazili odborníci na nekonvenční výbušná a požární zařízení (USBV) Státního úřadu kriminální policie v Magdeburgu.

Asi stovka dětí ze školky byla rozvezena do dalších zařízení ve městě, všechny už si převzali rodiče. Dům musejí prohlédnout statici. „Panely v budově se posunuly,“ řekl zástupce hasičů Kai-Uwe Lohse.

V Blankenburgu, který leží při severním úpatí pohoří Harz, žije asi 20 500 lidí.

Článek průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované