Hlavní obsah

Hasiči z Liberce a Prahy jsou ve finále mezinárodní soutěže. Komu byste dali Oscara?

Ukázka z videa Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.Video: HZS Libereckého kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Do finále celosvětové soutěže hasičů se dostaly záznamy úspěšného zásahu v Liberci a v Praze. Liberečtí hasiči likvidovali požár Severochemy se škodou za 109 milionů korun, pražští zasahovali v hotelu Eurostars David.

Článek

Odborná porota v Německu z více než stovky nominací vybrala pro finále deset nejlepších zásahů. Mezi nimi je i video libereckých hasičů, které zaznamenalo hašení liberecké Severochemy.

Podívejte se na video pražských hasičů:

Zásah HZS Praha v hotelu Eurostars David.Video: HZS Praha

Soutěž Conrad Dietrich Magirus Award je podle mluvčí libereckých hasičů Pavlíny Bílkové v odborných kruzích považována za takzvaného Oscara hasičské práce. „Hlavním cílem tohoto projektu je dostat práci hasičů do středu veřejného zájmu po celém světě a poukázat na odvahu, odhodlání a profesionalitu sborů,“ uvedla Bílková. O vítězi mezi deseti finalisty podle ní rozhodne celosvětové internetové hlasování. „Zpracovali jsme video, které podrobně popisuje zásah samotný i týmovou práci našich hasičů,“ sdělila Bílková.

Požár skladu hořlavých kapalin a části výroby v Severochemě, která se nachází na okraji sídliště ve Františkově, byl na operační středisko nahlášen 29. května 2017 ve 12:09. Zásah trval zhruba osm hodin, požárem byla zasažena plocha 500 metrů čtverečních. S ohněm bojovalo kolem 120 profesionálních a dobrovolných hasičů. Při likvidaci požáru hasiči spotřebovali 425 000 litrů vody a 7 260 litrů pěnidla. Záchranáři z místa odvezli jednoho lehce popáleného zaměstnance, který se nadýchal kouře, když se oheň snažil uhasit.

„Svým rozsahem, extrémní náročností, nebezpečím pro zasahující hasiče, ale především svou úspěšností patří mezi nejvýznamnější mimořádné události, které ve své historii Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje řešil,“ uvádí se ve videu. Požár zasáhl i sklady kapalin, kde byl v té době uskladněný petrolej, ředidla, benzinové čističe a další hořlaviny o celkovém objemu přes 70 tun.

Anketa

Které video si zaslouží Oskara?
HZS Libereckého kraje
87 %
HZS Praha
13 %
Celkem hlasovalo 879 čtenářů.

Požár doprovázely četné výbuchy dvousetlitrových sudů s hořlavými kapalinami a v plamenech bylo devět z 18 velkoobjemových nádrží. Úspěšný zásah získal už ocenění v domácí soutěži – první místo ve své kategorii v celorepublikové anketě Hasič roku.

Video pražských hasičů zachycuje zásah v novorenesanční budově hotelu Eurostars David. Budova z roku 1882 má celkem 76 pokojů a 180 lůžek.

Hasiči pomocí žebříků zachránili 34 lidí, z nichž se někteří chystali vyskočit z okna ve čtvrtém patře. Z útrob hotelu hasiči vyvedli či vynesli dalších deset lidí. Šest z nich bylo v bezvědomí, z toho čtyřem už záchranáři nedokázali pomoci.

Zásahu se zúčastnilo celkem 120 požárníků ze šestnácti profesionálních i dobrovolných hasičských sborů. Při zásahu přišli dva z nich k úrazu, celkovou škodu na majetku odhadují na dvacet pět milionů korun.

Pokud chcete podpořit české hasiče v soutěži, dejte jim svůj hlas zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované