Hlavní obsah

Východ Afriky sužují sarančata. Uganda proti nim nasadila i armádu

Foto: Profimedia.cz

Potravinovou bezpečnost východní Afriky ohrožují miliardové roje sarančat.

Reklama

Do země přiletěla sarančata, hlásí ugandské úřady. Po Etiopii, Somálsku a Keni je tak Uganda už čtvrtou zemí na východě Afriky, kterou sužují obří roje sarančat stěhovavých. Žravý hmyz ničí zemědělcům úrodu a ohrožuje živobytí milionů lidí.

Článek

V neděli večer se v ugandské metropoli Kampale sešla vláda k urgentní schůzce. O den později svolal premiér Ruhakana Rugunda další schůzku, na níž kabinet spustil plán boje proti sarančatům. Jejich roje totiž lidé hlásí ze tří oblastí u keňských hranic.

Roje sarančat se přesunuly do ugandsko-keňského pohraničí.Video: AP

Vláda proti obřím rojům, přes něž skoro není vidět obloha, nasadí dvě pronajatá práškovací letadla i mnoho pick-upů a traktorů vybavených pumpami s postřikem proti hmyzu. Využije také několik stovek ručních pump, na jejichž obsluhu byli v rámci cvičení povoláni vojáci ugandské armády.

Pokud žije hmyz samostatně, nepředstavuje pro lidi žádný problém. Ve chvíli, kdy se ale zformuje roj, stane se metlou pro veškerou vegetaci. Když je (saranče stěhovavá – odborný termín používá ženský rod) dospělá, sní denně ekvivalent své váhy, tedy dva gramy. Když jsou pak v roji miliardy sarančat, jsou to potenciálně miliony zkonzumovaných tun,” citoval server France Info vědce Cyrila Pioua z Centra pro mezinárodní spolupráci v zemědělském výzkumu pro rozvoj (Cirad).

200 miliard sarančat v jednom roji

Podle FAO tvoří jeden roj sarančat zhruba 200 miliard jedinců, kteří denně sežerou 400 tisíc tun potravy. Na rozdíl od kobylek jsou sarančata býložravá. Roje mohou denně uletět až 200 kilometrů, pohybují se podle větrných proudů. Na konci ledna se soustředily ve středu Keni a na jihu Etiopie, 10. ledna se poprvé objevily na území Ugandy a Tanzanie.

Somálsko už kvůli invazi vyhlásilo minulý týden stav nouze. Podle somálského ministerstva zemědělství představují sarančata „zásadní hrozbu pro křehkou potravinovou bezpečnost Somálska“. Situace v zemi je přitom podle pozorovatelů nejhorší za posledních 25 let, Keňa zmiňuje největší škody dokonce za 70 let.

Saranče stěhovavá pochází z Arabského poloostrova, konkrétně ze Saúdské Arábie, Ománu a Jemenu. Přímořské oblasti těchto zemí zasáhly v roce 2018 dva mohutné cyklóny, jejichž srážky pomohly prudkému růstu vegetace, a tedy i vzniku ideálních podmínek pro rozmnožování sarančat. V loňském roce se v této oblasti hmyz rychle rozmnožoval, potom se začal šířit do Íránu, Pákistánu a také do východní Afriky.

Ve dvacátém století zažilo lidstvo šest velkých invazí sarančat, poslední mezi roky 1987 a 1989.

Reklama

Doporučované