Hlavní obsah
Online

Východ Spojených států čelí obřímu hurikánu Florence, vlny z oceánu už zaplavují první domy

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington D. C.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

K východnímu pobřeží Spojených států se blíží obří hurikán Florence. V šesti státech byl vyhlášen stav pohotovosti. 1,7 milionu lidí bylo evakuováno.

Článek

S hurikánem Florencem už přišly první vysoké vlny, které zatopily domy na ostrovech východně od pobřeží Severní Karolíny. Plnou silou by měla bouře na pobřeží Jižní i Severní Karolíny podle odhadů udeřit v pátek ráno středoevropského času.

Bouře se ve čtvrtek ráno nacházela zhruba 455 kilometrů jihovýchodně od města Wilmington na pobřeží Severní Karolíny a pohybovala se severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů za hodinu. Rychlost větru v centru hurikánu dosahuje 175 kilometrů v hodině.

Obyvatelé Severní Karolíny se připravují na střet s přírodou. Úřady počítají s rozsáhlými povodněmi, bouře žene proti pobřeží čtyřmetrové vlny.

Detaily od redaktora na místě: Rada pro ty, kteří se rozhodli zůstat, zní „rozmyslete si to a co nejdříve odjeďte

Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington D. C. Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Zatímco ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců, v Jižní Karolíně zůstane v celách téměř tisíc vězňů. Farmy v Severní Karolíně přesouvají dobytek do bezpečí.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Podle americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny.

  • Konec onlinu

    Online pro dnešek končí. Pokračovat budeme zítra.

  • Okraj hurikánu Florence dorazil k břehům Severní Karolíny

    Okraj hurikánu Florence se přiblížil k břehům Severní Karolíny, silnice na pobřeží zaplavila voda a stromy cloumá prudký vítr. Střed hurikánu podle předpovědi meteorologů dorazí na břeh USA zhruba o půlnoci místního času (v pátek kolem 6:00 SELČ). Pak se ze Severní Karolíny přesune dál do vnitrozemí jihozápadním směrem.

  • Hurikán připraví o elektřinu miliony lidí

    Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny. Podle asociace amerických elektrárenských společností je v pohotovosti asi 40 000 pracovníků. Ti ale budou muset s opravami vedení čekat, až se bouře úplně přežene.

  • Úřady: V Jižní Karolíně by velká voda mohla způsobit i sesuvy půdy

    Úřady vydaly další varování. Hurikán Florence může v Jižní Karolíně způsobit kromě povodní i sesuvy půdy. Nejsilnější povodně se v Jižní Karolíně očekávají na severovýchodě státu v oblastech, které byly pod vodou i v roce 2016, kdy na ně udeřil hurikán Mathew.

  • CNN: Většina obětí hurikánů v USA zemřela kvůli povodním

    Podle analýzy americké televize CNN způsobila více než 75 procent úmrtí spojených s hurikány na území Spojených států mezi lety 1963 až 2012 voda. Silný vítr zabil osm procent obětí.

  • Úřady varují před nebezpečím kontaminace potravin vodou ze záplav

    Americké úřady na Twitteru varují před možnou kontaminací jídla a pití vodou ze záplav. Američané v oblastech zasažených povodněmi by se měli vyvarovat veškerým potravinám, které přišly do kontaktu s naplavenou vodou. Měli by se rovněž zbavit poškozených konzerv, nápojů v kartonových obalech a jiných potravin, které nejsou ve vodotěsných nádobách.

  • Bouře už je zhruba 200 kilometrů od pobřeží

    Bouře se podle posledních zpráv nachází zhruba 230 kilometrů od pobřeží Severní Karolíny a 315 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny, pohybuje se rychlostí zhruba 17 kilometrů za hodinu. Pevninu podle meteorologů zasáhne dnes pozdě večer místního času (v pátek ráno SELČ). Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 175 kilometrů v hodině.

  • Hurikán může napáchat škody až za 60 miliard dolarů

    Šéf meteorologické společnosti AccuWeather Joel Myers odhadl, že živel by mohl způsobit škody ve výši 50 až 60 miliard dolarů (1,1 až 1,32 bilionu korun). Zásadní podíl na tom podle něho budou mít záplavy, o něco menší budou škody způsobené na pobřeží přílivovými vlnami a třetím nejvýznamnějším faktorem bude vítr.

  • Hurikán Florence je obrovský, od jednoho konci ke druhému měří přes 500 kilometrů

    Podle meteorologů je hurikán Florence výjimečný svou velikostí. Je větší než většina tropických bouří. Od jednoho konce ke druhému měří 523 kilometrů.

  • Vlny na ostrově Hatteras se vlévají na silnice

    Fotografie ukazuje zatopené části silnice NC12 na ostrově Hatteras na východě Severní Karolíny.

  • Animace ze serveru Windy.com ukazuje, jak se hurikán přiblížil k pobřeží

    Video: Seznam Zprávy

  • Voda se zvedne po celém pobřeží Jižní i Severní Karolíny, místy až o čtyři metry

  • Na části pobřeží Severní Karolíny vyhlásily úřady varování před tornády

    Před možným výskytem tornád v oblasti vyznačené na mapce varovala vládní agentura National Weather Service.

  • Záchranné týmy v Severní Karolíně připravují techniku na zásah

  • Meteorologové: V Severní Karolíně naprší tolik vody, že by naplnila přes 15 milionů plaveckých bazénů

    V Severní Karolíně naprší podle meteorologů ze služby weather.us tolik vody, že by to stačilo na zaplnění více než 15 milionů plaveckých bazénů olympijských rozměrů, tedy 50 krát 25 metrů.

  • Trump popřel zprávu o 3000 mrtvých po hurikánu na Portoriku

    Americký prezident Donald Trump na Twitteru popřel zprávu z konce srpna, kdy portorická vláda stanovila celkový počet obětí hurikánu Maria na tři tisíce. Ta se opírá o studii od expertů z Univerzity George Washingtona, kteří srovnali počet úmrtí na Portoriku od září 2017, kdy se přes ostrov hurikán přehnal, do února letošního roku s úmrtností v tomto období za normálních podmínek.

    Spojené státy, byly loni kritizovány za nedostatečnou pomoc Portoriku. Portoriko je americkým volně přidruženým státem. Donald Trump již dříve řekl, že americká vláda a FEMA byly při zásahu po hurikánu Maria „neuvěřitelně úspěšné“. Dnes Trump na Twitter napsal, že na Portoriku po bouři zemřelo šest až 18 lidí. Zpráva uvádějící číslo tři tisíce, byla podle něj vypracovaná na zadání demokratů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy