Hlavní obsah

Zkáza a zmar. Po hurikánu Maria budou lidé na Portoriku i měsíce bez elektřiny

V ulicích San Juanu: popadané elektrické vedení, povalující se kusy stromů, poničené střechy, ploty, prázdné výlohy (video AP).Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Zatímco hurikán Irma karibský ostrov Portoriko ušetřil, tamní tři miliony obyvatel budou léta vzpomínat na Mariu. Sílu, se kterou cyklóna udeřila, ostrov nepamatuje 80 let. Z katastrofy se bude vzpamatovávat několik měsíců.

Článek

Teprve pohled z ptačí perspektivy ukáže, jak moc ničivý byl hurikán Maria na Portoriku. Už nyní je ale jasné, že na některých místech se podaří obnovit dodávky elektřiny zřejmě až za několik měsíců. Sítě byly už tak zastaralé a na některých místech neunesly nápor deště a větru, který dosahoval rychlosti až 250 km/h. V noci byl absolutně bez elektřiny v podstatě celý ostrov.

Na Portoriku hurikán nepřežil jeden člověk. Zasáhly ho poletující trosky. Guvernér ostrova ale předpokládá, že jakmile se rozběhnou opravné práce a lidé se dostanou do nejponičenějších míst, počet obětí stoupne.

Situaci na ostrově komplikují popadané stromy, sloupy elektrického vedení i povalující se větve, městský mobiliář a zbloudilé kusy obydlí. Do ulic postupně přijíždí policie i armáda na pomoc s odstraňováním škod.

Hurikán Maria v průběhu středoevropského čtvrtečního dne putuje severně od Dominikánské republiky. Lidé nešli do práce, děti do škol. Byl vyhlášen stav pohotovosti a turisté z ohrožených oblastí přemístěni do hlavního města Santo Domingo.

Reklama

Související témata:

Doporučované