Hlavní obsah

Výchova talentů: Zmapovali jsme, které kluby to s hokejisty umí. Co se stalo s pověstnou litvínovskou školou?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tomáš Hertl je jedním z mála českých hokejistů, který v NHL hraje ve svém týmu jednu z klíčových rolí. Do San Jose Sharks se odrazil ze Slavie Praha, kde ho vedl trenér Vladimír Růžička.

Reklama

Vladimír Růžička má po aféře s rodičem mladého hokejisty pověst korupčníka. Jedno se mu ale upřít nedá: S hokejisty pracovat skutečně umí. Do současné NHL jich poslal celkem šest. Seznam Zprávy zmapovaly, jak to jednotlivým českým klubům jde s výchovou špičkových hokejistů. Tedy to, co na tiskové konferenci v úterý veřejně zkritizoval trenér Miloš Říha.

Článek

Oznámil svou první nominaci a spustil lavinu otázek. Víc než jmény samotných hokejistů, kteří příští týden odletí na turnaj Karjala do Helsinek, totiž nový reprezentační trenér Miloš Říha hned v prvních vteřinách svého vystoupení překvapil kritikou stavu zdejšího hokeje, zejména pak tuzemské nejvyšší soutěže.

Říha v úterý otevřeně, sebevědomě a velmi konstruktivně promluvil o bídné kvalitě ligy i jejích zápasů. Zkritizoval přístup mladých hokejistů i práci trenérů. Výmluvné je třeba toto číslo: V první stovce kanadského bodování nejvyšší české soutěže jsou pouze dva dvacetiletí hráči a nikdo mladší. Produktivitu druhé nejvyšší české soutěže vede devětatřicetiletý Tomáš Divíšek, třicátníci vynikají i v extralize. Jednoduše řečeno: Český hokej stárne. A mladí nejsou…

„Jednotlivé zápasy (v extralize) nemají úroveň, jakou bychom si představovali. Musíme se vrátit k tvrdé práci a s hráči pracovat nekompromisně. Vychovávat je k pracovitosti. A ne jen k tomu, aby se dostali na úroveň extraligy a to jim stačilo. Nechci urážet nikoho ze starších hráčů, jenže oni jsou u nás pořád nejlepší. A to je pro mě málo,” prohlásil na to konto Říha.

Existují v Česku kluby, kde pracovat s hokejisty umějí?

A kde pro změnu hokejisty k pracovitosti nevedou, nebo se jim to jenom nedaří?

Seznam Zprávy se pokusily na obě tyto otázky najít odpověď. Vycházeli jsme přitom na základě jednoduchého údaje – počtu hokejistů, kteří v konkrétních klubech vyrůstali a dnes působí v jedné z prestižních světových lig. Jinými slovy: Dávno přerostli úroveň zdejších soutěží a dnes vydělávají luxusní peníze v zahraničí. Některé výsledky vás možná překvapí.

V pěti vybraných ligách (NHL, KHL, švédská Elitserien, finská Liiga a švýcarská NLA) působí celkem 73 českých hokejistů. Odkud se do zahraničí odrazili?

Podívejte se, co řekl Miloš Říha o kvalitě mladých hokejistů i domácí Tipsport extraligy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Předně je třeba následující přehled brát s rezervou a také s trouchou nadhledu. Ne vždy je snadné určit, který klub hráče vychoval a kde z něj udělali špičkového hráče. Názorný příklad? Třeba současná megastar Bostonu Bruins David Pastrňák. Nejvíce let strávil v mládeži Havířova (kam jsme ho také zařadili), prošel ale i Třincem. Jenže bezpochyby největší zásluhu, tedy alespoň podle názorů hokejových expertů, mají na jeho raketovém vzrůstu Švédové v Södertalje, kde strávil před draftem a podpisem první smlouvy v NHL dvě sezony.

Existuje ale samozřejmě celá řada hráčů – a těch je většina – kde o klíčovém klubu jejich kariéry není pochyb. Tím nejúspěšnějším mezi všemi je Slavia Praha. V zahraničí v tuto chvíli působí hokejistů, již svou kariéru rozjeli v Edenu, celkem osm. Hned tři z nich, Tomáš Hertl, Dmitrij Jaškin a Vladimír Sobotka, navíc hrají NHL – nejlepší soutěž na světě. Všichni z nich vám dodnes potvrdí, jak klíčovou roli v jejich kariéře sehrál Vladimír Růžička. Bývalý boss Slavie a reprezentační trenér, jenž klub opustil ve zlém a navrch na něj dolehla korupční aféra.

Že to ale Růžička s hokejisty skutečně umí, potvrzuje i jeho další angažmá. V Chomutově, kam ze Slavie odešel, pod jeho rukama prošli další tři hráči (Ondřej Kaše, Jan Rutta, David Kämpf), kteří nyní v nejlepší soutěži působí. Ještě před příchodem Růžičky navíc Piráti vypiplali i Libora Šuláka. S celkem čtyřmi zástupci v NHL tak dominují extraligové scéně.

V tomto ohledu vás nejspíš překvapí Litvínov: Na olympiádě v Naganu tvořili odchovanci slavného klubu téměř třetinu národního mužstva, jenže od té doby jakoby se výchova zasekla. Jediným hokejistou, jenž začínal v Litvínově a dnes působí v zahraničí, je obránce Karel Kubát. Do ruské KHL ale odešel až z kraje října.

Podívejte se na celý přehled: Které kluby vychovaly nejlepší české hráče?

Foto: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Pozn. Do výčtu hokejistů jsme nezařadili ty, kteří v letošní sezoně usilují o pozici v NHL zatím jen na farmě v AHL. Chybí tak v něm například Jan Kovář nebo Filip Zadina.

Odkud odcházeli čeští hokejisté do AHL:

Pardubice – 5 (Martin Kaut, Filip Zadina, Michael Špaček, Lukáš Radil, Ondřej Vála), Plzeň – 5 (Marek Mazanec, David Sklenička, Michal Moravčík, Pavel Francouz, Jan Kovář), Liberec – 2 (Filip Pyrochta, Radim Šimek), Kometa Brno – 2 (Libor Hájek, Jakub Zbořil), Slavia (Dominik Mašín), Litvínov (Kristian Reichel), Havlíčkův Brod (Vít Vaněček), Jihlava (Josef Kořenář), Kladno (Dan Vladař), Chomutov (David Kaše), Třinec (Lukáš Jašek), Sparta (Filip Chlapík)

Reklama

Doporučované