Hlavní obsah

Výchova talentů: Zmapovali jsme, které kluby to s hokejisty umí. Co se stalo s pověstnou litvínovskou školou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tomáš Hertl je jedním z mála českých hokejistů, který v NHL hraje ve svém týmu jednu z klíčových rolí. Do San Jose Sharks se odrazil ze Slavie Praha, kde ho vedl trenér Vladimír Růžička.

Vladimír Růžička má po aféře s rodičem mladého hokejisty pověst korupčníka. Jedno se mu ale upřít nedá: S hokejisty pracovat skutečně umí. Do současné NHL jich poslal celkem šest. Seznam Zprávy zmapovaly, jak to jednotlivým českým klubům jde s výchovou špičkových hokejistů. Tedy to, co na tiskové konferenci v úterý veřejně zkritizoval trenér Miloš Říha.

Článek

Oznámil svou první nominaci a spustil lavinu otázek. Víc než jmény samotných hokejistů, kteří příští týden odletí na turnaj Karjala do Helsinek, totiž nový reprezentační trenér Miloš Říha hned v prvních vteřinách svého vystoupení překvapil kritikou stavu zdejšího hokeje, zejména pak tuzemské nejvyšší soutěže.

Říha v úterý otevřeně, sebevědomě a velmi konstruktivně promluvil o bídné kvalitě ligy i jejích zápasů. Zkritizoval přístup mladých hokejistů i práci trenérů. Výmluvné je třeba toto číslo: V první stovce kanadského bodování nejvyšší české soutěže jsou pouze dva dvacetiletí hráči a nikdo mladší. Produktivitu druhé nejvyšší české soutěže vede devětatřicetiletý Tomáš Divíšek, třicátníci vynikají i v extralize. Jednoduše řečeno: Český hokej stárne. A mladí nejsou…

„Jednotlivé zápasy (v extralize) nemají úroveň, jakou bychom si představovali. Musíme se vrátit k tvrdé práci a s hráči pracovat nekompromisně. Vychovávat je k pracovitosti. A ne jen k tomu, aby se dostali na úroveň extraligy a to jim stačilo. Nechci urážet nikoho ze starších hráčů, jenže oni jsou u nás pořád nejlepší. A to je pro mě málo,” prohlásil na to konto Říha.

Existují v Česku kluby, kde pracovat s hokejisty umějí?

A kde pro změnu hokejisty k pracovitosti nevedou, nebo se jim to jenom nedaří?

Seznam Zprávy se pokusily na obě tyto otázky najít odpověď. Vycházeli jsme přitom na základě jednoduchého údaje – počtu hokejistů, kteří v konkrétních klubech vyrůstali a dnes působí v jedné z prestižních světových lig. Jinými slovy: Dávno přerostli úroveň zdejších soutěží a dnes vydělávají luxusní peníze v zahraničí. Některé výsledky vás možná překvapí.

V pěti vybraných ligách (NHL, KHL, švédská Elitserien, finská Liiga a švýcarská NLA) působí celkem 73 českých hokejistů. Odkud se do zahraničí odrazili?

Podívejte se, co řekl Miloš Říha o kvalitě mladých hokejistů i domácí Tipsport extraligy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Předně je třeba následující přehled brát s rezervou a také s trouchou nadhledu. Ne vždy je snadné určit, který klub hráče vychoval a kde z něj udělali špičkového hráče. Názorný příklad? Třeba současná megastar Bostonu Bruins David Pastrňák. Nejvíce let strávil v mládeži Havířova (kam jsme ho také zařadili), prošel ale i Třincem. Jenže bezpochyby největší zásluhu, tedy alespoň podle názorů hokejových expertů, mají na jeho raketovém vzrůstu Švédové v Södertalje, kde strávil před draftem a podpisem první smlouvy v NHL dvě sezony.

Existuje ale samozřejmě celá řada hráčů – a těch je většina – kde o klíčovém klubu jejich kariéry není pochyb. Tím nejúspěšnějším mezi všemi je Slavia Praha. V zahraničí v tuto chvíli působí hokejistů, již svou kariéru rozjeli v Edenu, celkem osm. Hned tři z nich, Tomáš Hertl, Dmitrij Jaškin a Vladimír Sobotka, navíc hrají NHL – nejlepší soutěž na světě. Všichni z nich vám dodnes potvrdí, jak klíčovou roli v jejich kariéře sehrál Vladimír Růžička. Bývalý boss Slavie a reprezentační trenér, jenž klub opustil ve zlém a navrch na něj dolehla korupční aféra.

Že to ale Růžička s hokejisty skutečně umí, potvrzuje i jeho další angažmá. V Chomutově, kam ze Slavie odešel, pod jeho rukama prošli další tři hráči (Ondřej Kaše, Jan Rutta, David Kämpf), kteří nyní v nejlepší soutěži působí. Ještě před příchodem Růžičky navíc Piráti vypiplali i Libora Šuláka. S celkem čtyřmi zástupci v NHL tak dominují extraligové scéně.

V tomto ohledu vás nejspíš překvapí Litvínov: Na olympiádě v Naganu tvořili odchovanci slavného klubu téměř třetinu národního mužstva, jenže od té doby jakoby se výchova zasekla. Jediným hokejistou, jenž začínal v Litvínově a dnes působí v zahraničí, je obránce Karel Kubát. Do ruské KHL ale odešel až z kraje října.

Podívejte se na celý přehled: Které kluby vychovaly nejlepší české hráče?

Foto: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Pozn. Do výčtu hokejistů jsme nezařadili ty, kteří v letošní sezoně usilují o pozici v NHL zatím jen na farmě v AHL. Chybí tak v něm například Jan Kovář nebo Filip Zadina.

Odkud odcházeli čeští hokejisté do AHL:

Pardubice – 5 (Martin Kaut, Filip Zadina, Michael Špaček, Lukáš Radil, Ondřej Vála), Plzeň – 5 (Marek Mazanec, David Sklenička, Michal Moravčík, Pavel Francouz, Jan Kovář), Liberec – 2 (Filip Pyrochta, Radim Šimek), Kometa Brno – 2 (Libor Hájek, Jakub Zbořil), Slavia (Dominik Mašín), Litvínov (Kristian Reichel), Havlíčkův Brod (Vít Vaněček), Jihlava (Josef Kořenář), Kladno (Dan Vladař), Chomutov (David Kaše), Třinec (Lukáš Jašek), Sparta (Filip Chlapík)

Doporučované