Hlavní obsah

Vydat, či nevydat? Poslanci ANO řeší, jak hlasovat o problému svého šéfa. A mají nápad

Vydávání poslanců podporujeme, ale tohle je jen šikana, tvrdí poslanci ANO.

 

Reklama

Načasování je podezřelé a policie se snaží ovlivnit volby, tvrdí někteří poslanci z hnutí ANO. Proti nařčení se ohradil pražský policejní šéf.

Článek

Až dosud poslanci hnutí ANO při každém vydávání poslaneckého kolegy k trestnímu stíhání hlasovali pro, teď ale někteří z nich váhají. V září totiž budou rozhodovat o vlastním šéfovi Andreji Babišovi i druhém muži hnutí Jaroslavu Faltýnkovi. Oba chce policie obvinit v dotační kauze Čapího hnízda.

Známější tváře v hnutí nabádají kolegy, aby i tentokrát byli pro ve stylu „padni, komu padni“. Je v tom čirý pragmatismus - koaliční partneři a opozice bude mít dostatek hlasů i bez nich a ANO by odmítnutí mohlo mediálně poškodit. Část poslanců je ale proti. Olomoucký poslanec Milan Brázdil přišel s řešením - Babišovo vydání sice podpořit, ale až po volbách.

„Je to pokus ovlivnit volby. Takže bychom to měli o tři měsíce odložit a ať o tom rozhodne nová Sněmovna, až budou rozdané karty,“ myslí si Brázdil, který se svým návrhem míří i na jednání poslaneckého klubu. Nutno říci, že nová Sněmovna bude o Babišovu vydání hlasovat znovu tak jako tak - znovuzvolením totiž poslanci znovu získávají imunitu.

Podle prvního místopředsedy Sněmovny Radka Vondráčka se hnutí musí o Brázdilově nápadu poradit, přesto si ale myslí, že poslanci nakonec budou hlasovat pro vydání.

Reklama

Doporučované