Hlavní obsah

Vyfotím se s každým, na Instagram to ale policajti dávat nemuseli, říká omilostněný vrah Kajínek

Fotka Kajínka s třemi ostravskými policisty vyvolala skandál. Sám omilostněný vrah uznává, že zrovna policisté by se společnou fotografií s ním chlubit nemuseli.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Každý den se chce se mnou někdo vyfotit. Normální lidé. Tak proč by nemohli i policajti. Vždyť jsou to taky normální lidé. Ale je fakt, že na Instagram to dávat nemuseli.“ Těmito slovy komentuje pro Seznam.cz omilostněný vrah Jiří Kajínek aféru, kdy se ostravští policisté na sociálních sítích pochlubili fotografií, kterou si s ním pořídili.

Článek

„S jednáním policistů nesouhlasíme a vnímáme je jako ohrožení profesní cti,“ řekla v pondělí k incidentu reportérům Seznamu ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. 

Oč jde? Ostravští policisté prověřují počínání svých kolegů, kteří se vyfotili s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem a snímek sdíleli na sociálních sítích. Nadřízení počínání policistů považují za ohrožení profesní cti. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) označil focení policistů s Kajínkem za nevkusné a očekává důkladné prošetření události.

Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Kajínek tam u služebního vozu policie zapózoval se třemi ozbrojenými policisty. Mluvčí Holčáková potvrdila, že jde skutečně o policisty. „Můžeme konstatovat, že předmětná fotografie zachycuje policisty Městského ředitelství policie Ostrava,“ uvedla.

S jednáním policistů jejich nadřízení a vedení moravskoslezské policie nesouhlasí. Holčáková uvedla, že okolnosti vzniku fotografie prošetřuje odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Pokud kontrolní odbor dojde k závěru, že policisté pochybili, předá věc řediteli Městského ředitelství police Ostrava, který by měl policisty potrestat.

Počínání trojice policistů odsoudil také ministr vnitra Metnar. „Fotit se s odsouzeným vrahem, považuji za velmi nevkusné. Fotící se policisté by si měli uvědomit, že být policistou znamená, chovat se důstojně a neznevažovat práci kolegů a celého sboru,“ uvedl ve vyjádření na Twitteru. „Věřím, že záležitost bude co nejdříve důkladně a řádně prošetřena,“ doplnil.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl vrchní i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu. Loni mu prezident Miloš Zeman udělil milost.

Reklama

Doporučované