Hlavní obsah

Vyfouknout sklo přes roušku nejde. V Moseru zhasly dvě ze tří pecí

Magazín Byznys - jeho hlavním hostem byla spolumajitelka sklárny Moser Kateřina Zapletalová.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Jak se může vrátit do práce sklář, který s rouškou sklo nevyfoukne a který se o sklářskou píšťalu dělí se třemi dalšími kolegy? Otázky, které teď řeší spolumajitelka sklárny Moser Kateřina Zapletalová.

Článek

Firmu s téměř stošedesátiletou historií koronavirus absolutně paralyzoval. Už v březnu musela propustit 50 zaměstnanců ze zhruba tří stovek a vyhasly dvě ze tří sklářských pecí.

Zhasnout pec? Většinou se tím poškodí

„Jednu pec jsme uhasili už v únoru, neměli jsme naplněnou výrobu, poklesla poptávka a nemohli jsme si dovolit udržet ji v chodu. V březnu jsme pak uhasili i druhou pec,“ říká Zapletalová.

Vyhaslá sklářská pec přitom není žádná maličkost. „Když se uhasí, většinou dojde k poškození a je potřeba generální oprava,“ vysvětluje Zapletalová s tím, že další nájezd pak trvá několik týdnů. „Doufáme, že časem alespoň jednu z nich budeme moci oživit, ale v nejbližší době s tím nepočítáme,“ dodává.

Pokles poptávky a problémy kolem nákazy firma pocítila už začátkem roku. „To, co se děje kolem pandemie, cítíme už od ledna. Naším důležitým trhem jsou Asie a Čína. Tam se už v lednu rušily objednávky a prezentační akce,“ dodává Zapletalová.

Deset a půl milionu na platy - stát dal milion a půl

Pro Moser představuje zavřená továrna měsíční náklady v řádech milionů. Firma se proto zaregistrovala do programu Antivirus. „Jeden a půl milionu z toho programu jsme získali. Děkuji, že alespoň takové opatření vláda dělá. I když musím říct, že je to docela malá část vzhledem k tomu, že v březnu jsme i s odvody zaplatili deset a půl milionu a zpátky dostaneme milion a půl,“ říká Zapletalová.

Teď plánuje, jak vrátit zaměstnance zpět do provozu. Vyjednává kvůli tomu se zástupci bezpečnosti práce i s hygienou a snaží se získat výjimku pro svůj provoz.

„My pevně věříme, že bude možné se k výrobě vrátit 11. května. Musím ale říci, že není možné obnovit výrobu a dodržet všechny současně požadované normy a zásady ochrany zdraví. Tradiční výroba skla znamená, že sklo je foukané na sklářské píšťale a ta se předává mezi tři členy sklářské party. A samozřejmě při tom nemohou mít roušku. Tu píšťalu jedna parta sdílí a tam jsou porušena všechna pravidla, která jsou teď vyžadována. Bez toho, abychom dostali výjimku, bychom tu výrobu nemohli zahájit. Žádná sklárna, která vyrábí ručně…“ říká Zapletalová s tím, že řešením by podle ní mohlo být vybavit sklářské píšťaly stříbrným náústkem.

Počet prodejen klesne, ubyde zdobení

Už teď je navíc jasné, že se podnikání firmy změní. V Česku už Moser nebude cílit na turisty a omezí i počet prodejen.

„Zdá se, že některé už znovu neotevřeme, nebude to dávat smysl. S tím, že víme, že turistický ruch bude nulový, musíme spoustu věcí změnit,“ říká Zapletalová s tím, že v českých obchodech tak bude jiné zboží než dosud. Vkus českého zákazníka se totiž od vkusu turisty liší.

„Češi jsou hodně zaměření na praktičnost. Nejpopulárnější jsou moderní a jednoduché designy. Bude tam méně zlata, méně rytiny, méně opulence a více krásných tvarů a barev,“ říká Zapletalová.

Současné výluky ve sklárně firma využila k tomu, aby se připravovala na další období. Naplánovaný má tak už rok 2022 a novinky, se kterými chce postupně přijít. Třeba nový způsob zlacení.

Firma teď věří, že jako první se obnoví trhy v Asii. „Jisté oživení vidíme na Tchaj-wanu,“ říká Zapletalová s tím, že čínský trh ale zatím, i přes zprávy, že nákazu už překonal, stojí.

Reklama

Doporučované