Hlavní obsah

„Vyhaslo to a stejně z toho byly jen výlety.“ Radnice Prahy 8 vypověděla spolupráci s Čínou

Praha 8 po upozornění Seznamu vypověděla memorandum s čínskou provincií Fengtai.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pekingská čtvrť Fengtai ztratí podle sinologů tvář. Může to přilít do ohně v napětí mezi Prahou a Čínou.

Článek

Radnice Prahy 8 odmítla další spolupráci s Čínou. Na základě upozornění Seznamu vedení městské části po třech letech vypovědělo platné memorandum. Starosta poslal dopis na čínské velvyslanectví v Praze i přímo do pekingské čtvrti Fengtai. Podle rady je memorandum vyhaslé.

„Vzhledem k tomu, že záměr sledovaný podpisem memoranda se od jeho podpisu v roce 2016 do současné doby nerealizoval v praxi a ani není dále perspektivně rozpracováván, se prohlášení memoranda jeví jako neúčinné a vyhaslé,“ schválila si Rada městské části Praha 8. Bylo to necelý měsíc poté, co ji Seznam na memorandum upozornil.

Starosta Ondřej Gros (ODS) pak odeslal dopis na čínskou ambasádu v Praze i přímo do městského obvodu Fengtai na jihozápadě Pekingu.

„Kromě vzájemné návštěvy se nic nestalo a já jsem se nedopátral žádných kladných výsledků. Nezatahoval bych tam ideologii, prostě se tři roky nic nedělo, tak jsme to zrušili. Myslím, že i jejich strana chápe, že to nemá pravděpodobně žádný význam,“ řekl k tomu teď Seznamu Gros.

Stránkový dokument v češtině, čínštině a angličtině mluvil o vzájemném prospěchu a dlouhodobém přátelství. Rozvíjet se měly oblasti investic, ekonomiky, školství, kultury, cestovního ruchu nebo výměny mládeže. Na pozvání čínské strany ho v roce 2016 odletěl do Číny podepsat tehdejší místostarosta Matěj Fichtner (dnes řadový zastupitel za ANO).

Seznam taky e-mailem oslovil čínskou ambasádu v Praze. Ta ale dosud nijak nereagovala.

Sinolog Filip Jirouš o vypovězení memoranda o spolupráci.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Sinolog Filip Jirouš ze sdružení Sinopsis takový postup chápe. „Čínská strana na to nutně reagovat nemusí, je to ale ztráta tváře minimálně pro tu pekingskou čtvrť, možná pro město jako takové. Pokud by se čínská strana rozhodla to řešit, tak je trochu urážka pro Čínskou lidovou republiku jako takovou,“ domnívá se sinolog Jirouš. Podle něj je pro Číňany lepší se k situaci nevyjadřovat, mohli by ale vypovězení memoranda použít jako další argument proti Praze, která se snaží o vypovězení části smlouvy mezi Prahou a Pekingem.

Právě pražský primátor je Číně trnem v oku. V polovině července si například čínské ministerstvo zahraničí oficiálně postěžovalo, že pirátský primátor Zdeněk Hřib narušuje dobré vzájemné vztahy obou zemí. Například tím, že odletěl na návštěvu Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou integrální součást.

Sinoložka: Číňané výlety politikům platí, aby si je skamarádili

Proč vlastně čínská strana stojí o zdánlivě planá memoranda? „Je to součást snahy komplexním způsobem si zmapovat prostředí, navázat si kontakty, které mohou být nějakým způsobem využitelné pro prosazování vlastních zájmů,” vysvětluje sinoložka Olga Lomová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Je to koneckonců vidět i z toho, že čínská vláda to velmi silně dotuje,” dodává Lomová s tím, že je to na úkor řešení vnitřních problémů Číny, kde si paradoxně musí i malé děti hradit školní pomůcky.

Profesorka Lomová o spolupráci s Čínou.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

„Ti ochotní partneři jsou velmi často zcela nepoučení. Mají příjemnou zkušenost z dobře zorganizovaného a čínskou stranou zaplaceného výletu v Číně, kde se jim ukazuje jen to nejlepší, co se jim dá ukázat, a realitu nemají vůbec šanci poznat,” uzavírá Olga Lomová.

Reklama

Doporučované