Hlavní obsah

Válka proti vlastní armádě. V zemi uchvácené juntou to vře

Foto: Profimedia.cz

Proti vojenské juntě se v Myanmaru konají protesty už sedm měsíců. Snímek z července.

Reklama

Vůdce stínové vlády v úterý vyhlásil válku armádě, která se v zemi drží u moci od převratu 1. února. Chce „okamžitý útok“ na armádní juntu a „převzetí kontroly“ po celém Myanmaru.

Článek

„Stínová vláda právě vyhlásila válku vojenské juntě. Lidé vyšilují,“ poslal v úterý ráno stručný vzkaz Seznam Zprávám Barmánec Lone Kavan. V Myanmaru si 1. února vzala násilím slovo vojenská junta, která svrhla nově zvolenou vládu a rozjela krvavé zásahy proti disentu. Během nich pozabíjela téměř tisíc lidí, včetně malých dětí.

Prvotnímu slibu, že armáda u moci zůstane po dobu jednoho roku, vojenští lídři rozšířili platnost až do srpna 2023. Nyní stínová vláda složená ze svržených zákonodárců loajálních k zadržené vůdkyni Su Ťij vyhlásila armádní juntě válku.

Duwa Lashi La, úřadující prezident vlády národní jednoty (NUG) tuto novinku oznámil ve videu zveřejněném na Facebooku. „Se zodpovědností za ochranu života a majetku lidí zahájila vláda národní jednoty obrannou válku lidí proti vojenské juntě,“ řekl. „Protože se jedná o veřejnou revoluci, všichni občané z každého koutu Myanmaru se vzbouří proti vládě vojenských teroristů vedených Min Aung Hlainem.“

Myanmar posledních sedm měsíců žije v chaosu. Převrat vyvolal rozsáhlé protesty a dal vzniknout hnutí za občanskou neposlušnost.

Fatální následky zásahů armády odpor vůči ní ještě přiživily, zejména v pohraničí Myanmaru, kde se odbojové skupiny spojily s ozbrojenými etniky a vytvořily Lidové obranné síly (PDF). Kvůli násilnostem musely domovy opustit desítky tisíc lidí.

Na „závěrečnou bitvu“ se odbojové skupiny chystaly několik měsíců.

„Členové civilních obranných složek jsou čím dál silnější a rostou. Bojuje se každý den, a to ve velkém. Kdyby se podařilo spojit roztříštěné síly po celé zemi a zasáhnout proti juntě, byl by to její konec. Uvidíme, jak se nám zadaří,“ popisoval pro Seznam Zprávy před třemi dny situaci na bojišti Barmánec Sunny, který prvního února pověsil svou profesi turistického průvodce na hřebík a od té doby se aktivně účastní bojů na straně odbojové hnutí.

Dřívější diplomatické snahy o uhlazení sporu příliš ovoce nepřinesly, a to ani navzdory sankcím ze západních zemí a tlaku sousedů z jihovýchodní Asie. Ve své video zprávě Duwa Lashi La obvinil armádu ze spáchání „válečných zločinů“ a vyzval etnické skupiny, aby na armádu „okamžitě zaútočily“. „Plně ovládněte naši zemi,“ řekl a zároveň nařídil milicím PDF „zaměřit se na kontrolu vojenské junty a jejích aktiv“ v příslušných oblastech.

Duwa Lashi La také vyzval juntou jmenované byrokraty, aby z vlády odstoupili, a pohraniční stráže a vojáky, aby „se přidali na správnou stranu a zaútočili na nepřítele lidu“. „Od dnešního dne, všichni státní zaměstnanci pod vojenskou radou, varujeme a zakazujeme vám chodit do kanceláře,“ řekl.

„Z Myanmaru nadobro odstraníme Min Aung Hlaina, vykořistíme diktaturu a budeme moci vytvořit mírumilovnou federální demokratickou unii, která plně zajistí rovnost, o kterou dlouhodobě usilují všichni občané,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované