Hlavní obsah

Vyjednavač EU pro brexit je zklamaný. Ztrácíme čas, říká na rovinu

Foto: Profimedia.cz

Unijní vyjednavač Michel Barnier během tiskové konference v Bruselu

Reklama

Čas na dosažení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií se tenčí a vyjednavači obou stran přiznávají, že v posledním kole se ke shodě nijak nepřiblížili. Takzvaný tvrdý brexit je tak stále pravděpodobnější.

Článek

Michel Barnier, evropský vyjednavač pro brexit, je zklamaný, znepokojený a překvapený tím, že jednání s Brity tento týden nepřinesla žádný pokrok. Rozladěný Barnier to řekl na dnešní tiskové konferenci s tím, že hrozí, že se Britové s Evropskou unií na pravidlech rozchodu do konce roku nedohodnou.

„Příliš často se v tomto týdnu zdálo, jako bychom šli zpátky místo dopředu,“ citoval Barniera deník The Financial Times. „Nechápu, proč ztrácíme čas,“ dodal. Neúspěch posledního kola jednání, které začalo v úterý večer, nechává už jen velmi málo času k dosažení obchodní dohody mezi oběma stranami - její výsledný text bude třeba přeložit do všech unijních jazyků a jednotlivé státy by ji měly ratifikovat do 31. prosince letošního roku. Barnier řekl, že dohoda není v tuto chvíli pravděpodobná.

O „malém pokroku“ mluvil v separátním prohlášení i hlavní britský vyjednavač David Frost. Trval ale i nadále na tom, že dohoda je stále možná, i když ji nebude snadné dosáhnout.

Zatímco EU se snaží dosáhnout pokroku v otázkách pravidel pro státní pomoc a v rybolovu, Londýn by tato ožehavá témata raději odsunul na pozdější dobu a finalizoval jiné části dohody, na nichž panuje větší shoda. Frost proto EU kritizoval: „Evropská unie nejenže trvá na tom, abychom přijali pokračování dosavadní politiky státní pomoci a rybářství, ale také na tom, abychom se na tom dohodli před tím, než pokročíme v dalších důležitých otázkách… To zbytečně komplikuje dosažení pokroku,“ stěžoval si.

Barnier potvrdil, že Britové během právě ukončeného kola rozhovorů přišli s návrhem obchodní dohody, ten ale neřešil hlavní unijní obavy a spíše odrážel stávající britské pozice. „K evropskému jednotnému trhu nebude přístup à la carte,“ vzkázal Britům. Jinými slovy - nelze si z něj vybírat jen to, co se Londýnu hodí.

Frost pak prohlásil, že jeho země usiluje o dohodu, která by jí dala „suverénní kontrolu nad vlastními zákony, hranicemi a vodami“.

Oba vyjednavači spolu po čtvrtečním ukončení jednání povečeřeli, podle nejmenovaných zdrojů ale mezi nimi panovalo napětí. „Byla to hezká večeře, přátelsky jsme diskutovali, ale neskrývali jsme rozdíly mezi námi,“ řekl novinářům jeden z diplomatů.

Příští kolo rozhovorů je naplánováno na 7. září do Londýna.

Reklama

Doporučované