Hlavní obsah

Výjimečná akce. Sanitky vezou pacienty na plicní ventilaci do Prahy

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

Ze zlínské krajské nemocnice dnes ráno vyjela sanitka s pacientem s koronavirem, který je ve vážném stavu napojený na umělou plicní ventilaci. Veze jej do pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Článek

Míří tam i dvě sanitky z Uherskohradišťské nemocnice, které také vezou pacienty na plicní ventilaci, přidají se k nim ještě dvě sanitky z Kroměřížské nemocnice. Převoz pěti pacientů napojených na plicní ventilaci najednou je výjimečná a medicínsky i logisticky náročná akce. „Sanitky pojedou do Prahy společně, budou mít i policejní doprovod, pojede s nimi i další doprovodný vůz záchranářů,“ řekl dnes mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

„V doprovodném voze bude náhradní materiál, také kyslíkové bomby, kdyby nastala nějaká nečekaná situace nebo se vozy třeba dostaly do kolony,“ uvedl Havrlant.

Sanitky ze Zlína a Uherského Hradiště se podle něj s kroměřížskými setkají na kroměřížské základně záchranné služby, kde se kolona seřadí a společně vyjede do Prahy. „Před Prahou v Průhonicích by je měl čekat další policejní vůz, který zajistí hladký průjezd Prahou,“ uvedl Havrlant.

Pět pacientů bude po celou dobu napojeno na plicní ventilaci, jde o čtyři muže a jednu ženu ve věku 44 až 64 let. V každé sanitce je lékař.

Nemocnice v kraji jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo již 482 covid pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem-19 i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Nemocnice proto začaly na konci minulého týdne s přesuny covidových pacientů do nemocnic v jiných krajích, do čtvrtka dosud přeložily na standardní lůžka 27 pacientů, dnes poprvé vezou pacienty do pražské nemocnice, navíc ve vážném stavu.

Reklama

Doporučované