Hlavní obsah

Výjimku má od května jen čtvrtina testů. Firmy odrazuje klesající cena

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

S posledním dubnovým dnem vypršela dodavatelům antigenních testů původní výjimka pro laické použití, a tedy i možnost je prodávat firmám. Od 1. května platí pravidla nová, přísnější jsou ale spíše z formálního pohledu.

Článek

Antigenní testy mohli do konce dubna dodávat díky výjimce od Ministerstva zdravotnictví firmám třeba autoservisy, prodejci hraček nebo těžaři dřeva. Od 1. května ale úřad ministra Petra Arenbergera podmínky změnil a firmy musí podávat žádost znovu.

Nově je tak o něco složitější se k povolení dostat, třeba kvůli tomu, že dodavatel musí doručit podrobnější dokumentaci než původně. Přísnější jsou také nároky na návod k použití.

„Je-li v návodu k použití uvedena možnost odběru z nasopharyngu (nosohltan), je třeba uživatele informovat, že tento způsob odběru není povolen pro sebetestování,“ píše například v nových podmínkách Ministerstvo zdravotnictví.

Podnikatelé ve zdravotnictví, kteří se pohybují i na trhu s antigenními testy a s nimiž Seznam Zprávy hovořily, vidí za zpřísněním podmínek právě snahu Ministerstva zdravotnictví limitovat počet dodavatelů.

Zatímco do 30. dubna vydalo Ministerstvo zdravotnictví 778 výjimek (jedna firma mohla získat více výjimek na různé druhy testů a stejný druh testu si mohlo registrovat více společností), od 1. května podle poslední aktualizace k pátku vydalo „jen“ 115.

To znamená, že dodavatelé, kteří nezískali nové povolení nebo na jeho vydání čekají, nesmí od soboty antigenní testy určené pro samotestování prodávat. Firmy je ale pro testování mohou použít, pokud je zakoupily právě do konce dubna. Stále však platí, že jakákoliv firma může nakoupit testy od držitele výjimky a dále je komukoliv prodat.

„Podle informací z Ministerstva zdravotnictví, které jsem dostal, splňujeme všechny podmínky. Čekáme jen na podpis ministra,“ popisuje jednatel společnosti Datura Michal Sičák situaci celé řady dodavatelů. Ministerstvo zdravotnictví má na vyřízení žádosti 60 dnů, takže desítky společností na zařazení do nového seznamu stále čekají.

Některé další firmy, které původně výjimku dostaly, se už ale o novou ucházet nebudou.

„Novou žádost jsem nepodával, protože ceny šly úplně jinam, než za co jsme my schopní nakupovat,“ vysvětluje Jan Vrána, proč už o novou výjimku pro prodej antigenních samotestů nežádal.

Situace na trhu s antigenními testy se totiž proměnila. Do Česka se jich z Číny dostalo obrovské množství, které výrazně převyšuje poptávku. Řada dodavatelů se jich tak raději i klidně pod nákupní cenou zbavuje. Jisté je totiž jen to, že se ve firmách bude povinně testovat do konce června. Co bude dál, nikdo neví. Poslední, co firmy chtějí, tak je, aby jim na skladu zůstaly neprodejné antigenní testy. V Česku je tak paradoxně možné sehnat testy o několik korun levněji než v Číně.

Promarněná příležitost

Naopak Ministerstvo zdravotnictví prohospodařilo možnost, jak konečně systému antigenního testování nastavit jasná pravidla, hlavně co se týče používaných testů. I po 1. květnu je Ministerstvu zdravotnictví jedno, jak kvalitní konkrétní test je. Stále stačí, když jeho dodavatel úředníkům doručí validační studii na vzorku 100 vyšetřených osob. Nutné je, aby měl test senzitivitu vyšší než 90 % a specifitu nad 98 procenty.

Ministerstvo ale nevyžaduje, aby byla studie nezávisle ověřená. Na tento problém přitom ještě před spuštěním testování ve firmách upozorňoval nezávislý vládní poradní orgán – Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Podle ní má Ministerstvo zdravotnictví nastavit jasná pravidla jak odlišit kvalitní od nekvalitních testů.

„Česko navíc nemusí znovu všechny testy nezávisle ověřovat. Existují databáze s nezávislými studiemi, podle nichž lze říct, které testy jsou dobré a které ne,“ naráží viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy například na seznam ověřených testů Evropské komise nebo německou databázi Institutu Paula Ehrlicha.

MeSES se pokusí tento postoj Ministerstva zdravotnictví ještě změnit. V příštích dnech by se k tomu mezi odborníky a ministerskými úředníky mohlo uskutečnit jednání.

„Je potřeba kultivovat prostředí testování, protože je to nutné pro otevírání společnosti. Ale ten současný systém považuji za špatný. Měl by být jasně definovaný seznam povolených testů jak pro profesionální odběr, tak pro samoodběr,“ dodává Tachezy.

Reklama

Doporučované