Hlavní obsah

Vyléčili se z covidu, postihlo je vnitřní krvácení. Nový problém v pandemii

Foto: Profimedia.cz

Po nárůstu plísňových infekcí se v Indii u z covidu vyléčených pacientů objevují i případy vnitřního krvácení.

Reklama

Po plísňových infekcích se u indických pacientů vyléčených z covidu-19 začaly objevovat další závažné problémy. Vnitřní krvácení a pneumonie připisují cytomegalovirům napadající jedince s oslabenou imunitou.

Článek

Po nezanedbatelném počtu výskytu takzvané černé houby u pacientů zotavených z covidu-19 se indičtí lékaři setkávají s další komplikací - cytomegalovirovými infekcemi (CMV). Celosvětově rozšířený virus kolující v populaci představuje problém obzvláště u pacientů po transplantaci nebo těch, jejichž imunitní systém oslabila rakovina nebo AIDS.

Se závažnými obtížemi přijala nemocnice v Bombaji z covidu vyléčených sedm lidí ve věku 30 až 70 let. Mezi jejich nové potíže patří CMV pneumonie způsobující zánět a hromadění tekutiny v plicích. Pět dalších skončilo v Sir Ganga Ram Hospital v Novém Dillí se závažným gastrointestinálním krvácením nebo střevní obstrukcí. „Tři z nich trpěli masivním krvácením, jeden musel podstoupit nouzovou záchrannou operaci v podobě odstranění pravé části tlustého střeva, jeden člověk zemřel,“ uvedla nemocnice ve svém prohlášení.

Lékaři nemocnice Sir Ganga Ram Hospital mají podezření, že za většinu těchto případů CMV jsou odpovědné steroidy používané k léčbě pacientů s covidem-19 a oslabená imunita. Steroidy spolu s vysokou hladinou cukru vyvolanou jejich užíváním jsou mimo jiné faktorem vzniku černé houby.

Odborník na infekční nemoci z Bombaje Vasant Nagvekar uvedl, že by nyní nemocnice měly sledovat všechny druhy infekcí u pacientů vyléčených z covidu-19. „Nejde jen o samotné steroidy nebo cukrovku, ale vypovídá to něco i o samotném covidu-19. Něco nám naznačuje, že je schopen silně potlačovat imunitu, což umožňuje oportunní infekce,“ řekl pro SCMP.

Jiné lékaře obdobné následky léčby covidu-19 nepřekvapují. „CMV může u pacientů vytvořit predispozice pro těžký průběh covidu-19, covid-19 zase může znovu aktivovat CMV. Je to oboustranné ‚přátelství‘,“ uvedl doktor Able Lawrence, profesor imunologie na postgraduálním institutu lékařských věd Sanjay Gandhi v Lucknow.

Dle něj je klíčem oslabená imunita u pacientů s CMV a autoimunitními chorobami, jako je lupus, nebo u pacientů s revmatickými chorobami, kteří byli léčeni imunosupresivními léky, jako je Rituximab. „Uklidňující ale je, že CMV pneumonie může dramaticky reagovat na léčbu.“

Tyto nové komplikace Indie navíc řeší ve chvíli, kdy bojuje s černou houbou. Země během druhé vlny v dubnu a květnu podle oficiálních statistik zaznamenala téměř 41 000 případů této infekce.

Někteří lékaři však varují před vytvářením souvislostí mezi těmito případy a ohnisky covidu-19. „Označovat vše úhledně jako komplikaci po covidu-19 není správné,“ uvedl pro The Indian Express lékař Neeraj Nischal, odborný asistent na All India Institute of Medical Sciences v Novém Dillí. „Na konci pandemie projdou covidem-19 miliony lidí, kteří následně budou trpět potenciálně dalšími zdravotními potížemi. To neznamená, že lze covidu-19 připisovat vše.“

Vedle těchto znepokojivých zpráv se Indií dále šíří varianta delta plus. Za poslední týdny úřady podchytily 51 případů, indičtí vědci mezitím tento kmen studují a snaží se přijít na jeho vlastnosti. Deltu plus poprvé identifikovali ve státě Maháráštra koncem května, v Džammú a Kašmíru na severu a Kérale na jihu. Jeden plně naočkovaný člověk v Madhjapradéši této zmutované variantě koronaviru podlehl. Indická vláda nyní kvůli deltě plus vyzývá k intenzivnějšímu testování a trasování.

Odborníci jsou i v tomto případě rozdělení. Někteří věří, že delta plus není nakažlivá o nic víc než běžná delta. Jiní tvrdí, že kombinace s mutací K417N - přítomnou ve variantě beta, která byla poprvé identifikovaná v Jižní Africe - spolu se známými a smrtícími charakteristikami delty může být potenciálně velice nebezpečná.

Ve středu Indie zaznamenala 48 786 nových případů, což je prudký pokles z denního standardu 400 tisíc během vrcholu vlny. Míra pozitivity v jednotlivých státech se však velmi liší. Například 30milionový stát Kerala se i nadále potýká s velkým počtem případů, tvoří 28 procent středečního nárůstu. Na druhou stranu mezi 20 miliony obyvatel Nového Dillí bylo podchyceno pouze 101 případů.

Reklama

Související témata:

Doporučované