Hlavní obsah

Vylekal jsem se, říká primátor ze silně zasaženého regionu

Foto: Shutterstock.com

K nekontrolovatelnému šíření v ostravské nemocnici naštěstí nedochází, říká primátor Tomáš Macura. (Ilustrační foto)

Reklama

Nakažených je v ostravské nemocnici dvacet zaměstnanců. Situace je ale podle primátora Tomáše Macury stabilizovaná. Horší čísla přicházejí z Alzheimercentra, kde podle hejtmana Ivo Vondráka pomůže armáda.

Článek

Před Velikonocemi se zdramatizovala situace v Ostravě. V místní městské nemocnici se koronavirem nakazilo 20 zaměstnanců. Primátor Tomáš Macura (ANO) však mírní obavy, neboť se podařilo zabránit nekontrolovatelnému šíření.

„Naštěstí k žádnému nekontrolovatelnému šíření nedochází, platí stav ze včerejška, tedy 20 pozitivních zdravotníků. Předevčírem bylo z preventivních důvodů otestováno 103 zdravotníků z chirurgie a ARO, to přineslo (jen) 5 pozitivních výsledků, trochu jsem se obával horšího čísla. Nemocnice dále funguje bez zásadních omezení,“ řekl Seznam Zprávám primátor Macura, který dodal, že v městské nemocnici s 900 lůžky pracuje bezmála dva tisíce zaměstnanců.

Nepříznivá čísla podle šéfa ostravské radnice přišla z Alzheimercentra, kde bylo pozitivně testováno na koronavirus 40 klientů a 17 zaměstnanců. „Tam je situace horší v tom, že je pozitivní skoro čtvrtina personálu a více než polovina klientů. Jde o relativně malé, privátní zařízení. Fungují nyní v uzavřeném režimu,“ uvedl Macura.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) vyjednal s Ministerstvem vnitra dodávku speciálních celoobličejových masek CM6, které mají větší účinnost ochrany než respirátory FFP3. „My těmito maskami budeme chtít zavézt všechna zařízení, která jsou testována pozitivně na covid,“ řekl Seznam Zprávám šéf kraje.

Ustát situaci postiženému centru pro pacienty s Alzheimerovým onemocněním podle Vondráka vedle krajských hygieniků pomáhají i krajští hasiči a pomoci se chystá armáda. „Jsou zapotřebí všechna opatření, která v daný okamžik mají za cíl situaci stabilizovat. Covid-19 je vysoce virulentní a zákeřná nemoc. Ještě nedávno byla řada klientů negativních a nyní jsou nemocní,“ dodal Vondrák.

Co do počtu nakažených je Moravskoslezský kraj třetí mezi regiony (v sobotu dopoledne 629 osob), v kraji zemřelo na následky koronaviru 11 lidí.

Celkem tři regiony v kraji - Frýdek-Místek, Ostrava-město a Karviná - patří v absolutním počtu mezi dvanáct nejzasaženějších regionů, v nichž počet pozitivně testovaných překročil stovku.

Reklama

Doporučované