Hlavní obsah

Zachránil holčičku z rozžhaveného auta. Udělal bych to, i kdybych nebyl policajt, říká

Brněnský strážník popisuje, jak zachránil život holčičce zamčené v rozpáleném autě.Video: Tomáš Svoboda, Anastazija Kriušenko, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnští strážníci v pondělí řešili výjimečný případ. Z rozpáleného auta vytáhli tříletou holčičku. Bez rychlé pomoci by nejspíš zemřela. Strážník Luboš Barth pro Seznam.cz popsal rychlý zásah.

Článek

Neváhal a obuškem rozbil okno. „Podívejte, ještě mám na něm šrámy od toho, jak jsem odstraňoval střepy,” vypráví pro Seznam.cz brněnský strážník Luboš Barth.

Hrdinné video s ním i jeho kolegy v úterý obletělo Česko. Strážníci vysvobodili z rozpáleného auta holčičku. Zůstala v něm asi půl hodiny, zatímco rodiče nakupovali. Teplota venku se pohybovala okolo třiceti stupňů Celsia a horko uvnitř bylo stále nesnesitelnější. „Nevnímala rány do karoserie. Měla skloněnou hlavu. Vypadalo to, že může brzy upadnout do bezvědomí. V takové chvíli jednáte co nejrychleji a pokud možno s co nejmenšími škodami,” vypráví Barth, který u policie pracuje přes dvacet let.

O dramatické okamžiky v práci nemá nouzi. Asi před měsícem zachraňoval dívce život přímo na ulici, pomocí defibrilátoru. „Pohádala se s přítelem, asi měla nemocné srdce a přišel kolaps,” zavzpomínal Barth.

Také v pondělí jednal s chladnou hlavou a případ měl šťastný konec. Strážníci zpocenému dítěti dávali pít a chladili ho vlhkými kapesníky. Dívku pak ošetřili přivolaní záchranáři, ale neměli už moc práce. Tříleté dítě nemělo žádné viditelné následky. „Pokud se dostanete do podobné situace, zjistěte nejdřív, jestli dotyčný dýchá. Pak je třeba jej zchladit, a pokud může, měl by dostat napít,” řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Rodiče dorazili z obchodu v podobné době jako záchranná služba. „Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut,” řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Podle informací Seznamu se otec nejdřív zajímal, proč má rozbité okno. Teprve později si rodiče uvědomili závažnost situace.

Strážníci předali případ republikové policii. Právní kvalifikaci ještě upřesní, nicméně za opuštění dítěte mohou rodičům hrozit až tři roky vězení.

Reklama

Doporučované