Hlavní obsah

Výraz „psychopat“ by pocítil každý. Soud řekl, proč se má Babiš omluvit

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

V rozsudku soud sepsal argumentaci, proč se má premiér Andrej Babiš omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi.

Článek

Soudkyně Simona Kačerová dokončila písemný rozsudek, v němž vysvětluje, proč se podle jejího rozhodnutí má premiér Andrej Babiš (ANO) omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi.

Žalobu podal senátor Wagenknecht k Okresnímu soudu Praha-západ proto, že o něm předseda vlády opakovaně do médií uváděl, že je psychopat nebo součást mafie, která ho chce zlikvidovat v politice. Dále o něm také Babiš prohlásil, že je udavač nebo to, že je osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Senátor Wagenknecht v žalobě o omluvu argumentoval tím, že psychopat je diagnóza, kterou on netrpí. Pravdivé není podle něho ani Babišovo tvrzení, že připravil stát o zmíněných 800 milionů.

Podle Andreje Babiše by tyto nepřiměřené a někdy i urážející výroky měly být ve veřejné či politické debatě ústavně chráněny. A Lukáš Wagenknecht – jak dále Andrej Babiš uvedl soudu – je povinen tuto kritiku snést.

Jenže soudkyně Kačerová se přiklonila na stranu senátora Wagenknechta. Nepravomocně rozhodla, že se mu má Andrej Babiš písemně omluvit.

Zdůvodnila to tím, že jako veřejně známé osobě – pedagogovi a auditorovi – mu byla způsobena újma, kterou nelze odčinit.

„Výrazy psychopat a udavač by jako újmu na svých právech pociťoval každý slušný občan. Výroky žalovaného (Andreje Babiše) přitahují pozornost veřejnosti, jsou opakovaně publikovány v médiích a je na ně reagováno na sociálních sítích,“ uvedla soudkyně v písemném zdůvodnění verdiktu.

Podle Kačerové nelze pod záminkou svobody projevu šířit nepravdivé a urážející výroky. „Svoboda projevu, jejímž cílem je vyřizování osobních neshod a zneuctění, nemůže být základem zdravé demokracie. Vede naopak k poškození kulturních hodnot a ztrátě vzájemné úcty mezi politiky a občany státu,“ napsala soudkyně.

Dále soudkyně Kačerová doplnila, že by měl Andrej Babiš jako premiér ovládat své emoce. Připomněla rovněž, že má díky své funkci téměř neomezený přístup do médií, včetně těch zahraničních.

Babišovy výroky tak podle soudu mají široký dopad a jsou veřejností brány vážně. Lukáš Wagenknecht může na slova reagovat, ale má omezené možnosti. Vyjádřit se může podle soudu třeba ve stranickém tisku nebo na sociálních sítích.

„S ohledem na to, že na projevy premiéra je upřena zvýšená pozornost a lze na ně klást vyšší nároky, je nutno trvat na tom, aby žalovaný ovládal své emoce, šířil informace ověřené ze seriózních zdrojů a vyvaroval se hrubých a urážlivých výroků na adresu svých politických konkurentů,“ uvedla soudkyně Kačerová.

Premiér Babiš však zatím nepočítá s tím, že by se omluvil a chce se proti verdiktu odvolat. „Rozsudek považujeme za věcně nesprávný, takže proti němu budeme podávat odvolání,“ napsal advokát Jiří Urbánek, který Babiše zastupuje.

Wagenknecht pak řekl, že písemné znění rozsudku vítá. „Jsem rád, že soud precizně v odůvodnění popsal protiprávní postup pana premiéra prostřednictvím pomluv, které o mně poslední roky šířil. Politik by se podle mě k takto nízkým taktikám neměl uchylovat,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované