Hlavní obsah

Výrobce mercedesů varuje před ztrátou, už potřetí za poslední rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s investičním stratégem Starteepo Dušanem Jilčíkem.Video: Silvie Friedmannová, Reuters, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Německý výrobce luxusních aut Daimler překvapil trhy varováním, že ve druhém čtvrtletí očekává provozní ztrátu 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč). Důvodem jsou problémy s naftovými motory a s airbagy.

Článek

Loni ve druhém čtvrtletí firma vykázala zisk před zdaněním a úroky 2,6 miliardy eur a původně výrobce vozů Mercedes čekal, že zisk zůstane letos na zhruba stejné úrovni.

Daimler naposledy zhoršil výhled letos v červnu, a to už potřetí za 12 měsíců. Důvodem nejnovějšího zhoršení jsou hlavně rezervy na rozsáhlé svolávání aut ke kontrole v souvislosti s airbagy japonské firmy Takata, Daimler je zvýšil o jednu miliardu eur. Kromě toho čeká i další výdaje v objemu 1,6 miliardy eur v souvislosti s nynějším vyšetřováním naftových vozů Mercedes-Benz.

Růst automobilového trhu přitom zůstává slabý, automobilce se navíc nedařilo dostatečně rychle zvýšit výrobu v některých závodech, což ovlivnilo dostupnost některých modelů. Prodej vozů Mercedes-Benz v prvním čtvrtletí klesl o sedm procent.

Automobilkám se v poslední době zvyšují výdaje, protože se snaží masivně investovat do elektrických a samořízených vozů. K tomu je trápí pokles prodeje v Číně, která je největším automobilovým trhem světa, útlum na evropských trzích a růst globálního obchodního napětí, včetně hrozby cel na dovoz aut z Evropy do USA.

Před zhoršením vývoje zisku v květnu varovala i konkurenční německá automobilka BMW. Zdůvodnila to nutností zvýšit investice, uvedla agentura Reuters.

Doporučované