Hlavní obsah

Výročí atentátu na Heydricha připomene rekonstrukce útoku

Anthropoid.

Reklama

Výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha příští rok připomene rekonstrukce útoku československých parašutistů.

Článek

Vojenský historický ústav (VHÚ) také začne od konce září na svém webu publikovat články, které se budou zabývat tématy spojenými s touto významnou událostí československých dějin. Novinářům to dnes řekl ředitel VHÚ Aleš Knížek a další zástupci Vojenského historického ústavu.

Od atentátu československých parašutistů na Heydricha příští rok v květnu uplyne 80 let. VHÚ chce výročí připomenout sérií textových materiálů, které bude publikovat na svém webu www.vhu.cz. Vytvořena pro tento účel bude speciální rubrika.

Texty budou vycházet u příležitosti klíčových okamžiků, které jsou s atentátem spojeny. První bude zveřejněn v pondělí, kdy uplyne 80 let od příletu Heydricha do Čech, poslední pak příští rok v říjnu připomene popravy odbojářů v koncentračním táboře Mauthausen. Historici VHÚ se v textech zaměří na klíčové okamžiky, věnovat se ale také budou i životu v protektorátu, přípravě atentátu nebo dalším akcím domácího i zahraničního odboje.

Výročí nejvýznamnější akce československého odboje za druhé světové války chce VHÚ připomenout, stejně jako v minulosti, velkou rekonstrukcí atentátu v pražské Libni, na akci bude spolupracovat s Prahou 8. Na místě bude podle Knížka i vojenská historická technika a zúčastní se jí příslušníci vojenských historických klubů. V plánu připomínek výročí atentátu jsou i výstavy, veřejné prezentace, přednášky nebo ukázky. Úprav by se mohla dočkat i expozice, která připomíná boj československých parašutistů v kryptě pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici v červnu 1942.

Reklama

Související témata:

Doporučované